Tolna Megyei Szakképzési Centrum

2023.05.25. 20:00

Több mint negyven szakmában szerveztek vizsgákat vármegyénkben

Az érettségi vizsgák első hete után elkezdődtek a szakmai vizsgák is a Tolna Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó nyolc intézményben.

H. E.

A vizsgázók jelentős többsége tanulói jogviszonyban szerezte meg tudását.

Forrás: TMSC

Májusban és júniusban összesen közel 650 tanuló ad bizonyságot megszerzett szakmai ismereteiről. Az intézmények több mint negyven szakmában szerveztek vizsgákat. A vizsgázók jelentős többsége tanulói jogviszonyban szerezte meg tudását, de szép számmal vannak azok is, akik felnőttként adták a fejüket tanulásra.

A vizsgák lebonyolítása a megújult szakképzési rendszerben is több részben zajlik. A tanulók először interaktív formában az elméleti tudásukat bizonyítják, központi számítógépes tesztet kell kitölteniük. Ez alól a vizsgatevékenység alól részben vagy teljesen mentesültek azok a diákok, akik Szakma Kiváló Tanulója Versenyen vagy Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen az első fordulóban 60 százalékos, vagy a feletti eredményt értek el. A szakképzési centrumhoz tartozó intézményekben összesen több mint 30 tanuló nyert mentességet.

Forrás: TMSC

A következő vizsgatevékenység a projektfeladat, amely jellemzően több vizsgarészből áll. A tanulók a szakmájuk témájában portfóliót készítenek, azt bemutatják, valamint gyakorlatban is bizonyítaniuk kell tudásukat.

A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikumban összesen több mint száznyolcvanan tesznek szakmai vizsgát ebben az időszakban. Hétfőn az intézményben két csoport gépgyártás-technológiai technikus tanuló is vizsgázott. Kilencen képzésük lezárásaként még OKJ-rendszer szerinti szóbeli vizsgát teljesítettek, a gyakorlati próbán már túl voltak. A fiatalok a folyosón várakozva úgy nyilatkoztak, hogy csak egy kicsit izgulnak, már gyakorlott vizsgázók és felkészülten érkeztek.

Később – már túl a vizsgán – hozzátették, mindenképpen írjuk meg, hogy jól sikerült. Egyébként többségük azt tervezi, az iskolában marad, hogy a CNC-programozó szakmát is megszerezze, de lesz, aki egyből munkába áll, és olyan is, aki várhatóan felsőfokú intézményben folytatja tanulmányait.

Forrás: TMSC

A másik csoport a projektfeladat megoldását a számítógépek előtt kezdte, több munkafolyamat bemutatását célzó vizsgadarab elkészítéséhez szükséges programot írták meg. Ezt követően járultak az eszterga-, illetve a marógéphez, hogy el is készítsék az adott darabokat. A feladat nem fogott ki rajtuk, és jól sikerültek a munkák. Mint megtudtuk, a gyakorlatban vizsgázók között is volt olyan fiatal, aki továbbképezné magát a CNC technológia terén, de többségükre már nagyon számítanak munkahelyükön, hiszen nagyon nagy a kereslet a területen a szakemberek iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában