Elszármazottak

2023.06.20. 20:00

Megemlékeztek a templom történetéről

Az összefogás, az egymás segítése, a tenni akarás, ha nem is kisebbfajta csodát hozott létre, de száznegyven ember mosolyogva ölelő találkozását tette lehetővé Értényben június 17-én, szombaton, az elszármazottak 11. találkozóján.

TEOL

Néhány órára a megyéspüspök is értényivé vált (Beküldött fotó)

Mivel idén 270 éves a Szent Márton római katolikus templom, és a legidősebbek tudomása szerint még nem ünnepelték meg egyik évfordulóját sem, ezért most megtették az értényiek. 

A Kossuth Rádió köszönetet érdemlő munkatársai segítségével már előtte nap a déli harangszó Értényből indult el hívogatni az élőket, elsiratni a holtakat és elűzni a viharokat. Az ünnepre a szervezők meghívták Felföldi László pécsi megyéspüspököt, aki a Máj Zoltánné virágadományából szépen feldíszített istenházában celebrálta a szentmisét. 

Ezen az invitálást elfogadottakon és barátaikon kívül a környező településekről is érkeztek hívők, és biztosan jelen voltak a néhai templomépítők-, megtartók. A püspök – néhány órára értényivé válva – a megmaradáshoz, az építkezéshez szükséges szív, szeretet és a gyökerek kulcsszavakra alapozta igen-igen figyelemre méltó beszédét. Megerősítette lélekben, hitben, szeretetben, emberségben, magyarságban, a szülőföldhöz való ragaszkodásban a jelenlévőket.

A szentmisét zenével-énekkel színesített versösszeállítás követte, amelynek szerkesztője Ékes László, segítője Simon Ferencné tanító volt. A templomhajó különböző pontjain elhelyezett szereplők és az elhangzott költemények a vallásos embereknek az Isten mindenütt jelenvalóságát, figyelmét, szeretetét, a hozzá vágyást, a keresését, az örömteli szolgálatát és az együttlét fontosságát fejezték ki. Verseltek még a harangról – közben zengett is a toronyban –, a védőszentről, a keresztről, az imakönyvről, a Bibliáról, meg az Ady Endre gondolta, Istennek szánt köszönömről.

Megemlékeztek a templom történetéről, név szerint a kezdetektől máig Értényben szolgáló papokról, káplánokról, Szalkai Viola és Elza kedvesnővérekről. Nem maradt el a kántoraiknak, sekrestyéseiknek és az előimádkozóknak kijáró méltatás sem. A jól szerkesztett műsor mondanivalóját erősítette fel két művésztanár, Révfalvi Andrea és Kiss József megkapóan szép hangszeres játéka, éneke.

A templomi program után Felföldi László megáldotta a Szabó Károlyné, illetve a Szántai Józsefné tulajdonában lévő, általuk felújított kiskápolnát, amelyekbe Törő György fafaragó népi iparművész ajándékozott egy-egy feszületet.

A sátor asztalainál száznegyvenen költötték el a finom, kiadós ebédet, majd folytatódtak a jóízű, csupa mosoly beszélgetések. Akadtak, akik megnézték a helytörténeti gyűjteményt, a szülőfalut, és sokan nótáztak estig Neumayer János, dr. Kovács Zoltán és Ékes László harmonikájának szavára.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában