Fejlesztés

2023.06.20. 17:30

Pincehelyi Kapos-híd: Lesz gyalogos átkelőhely

A múlt év tavaszán átadott pincehelyi Kapos-híd fejlesztése a tervek szerint folytatódik. Már keresik a pénzügyi forrásokat, hogy gyalogos-átkelőhelyet létesítsenek.

Brunner Mónika

Már a Kapos-híd átadásakor szó volt arról, hogy gyalogátkelőhelyet létesítenek a hídon (Fotó: M. Gy.)

Mint ismert, az eredeti Kapos-híd a forgalom hatására megrongálódott, így az újra sokan vártak. Az eredeti hídnál mindkét oldalon volt járda, az új Kapos-hídnál csak egy van, amely módosította a gyalogosközlekedés lehetőségeit. Mivel kerékpárút halad a hídon, két járda nem építhető ki. Csak gyalogosátkelőhelyet lehet kialakítani, tájékoztatta lapunkat a pincehelyi önkormányzat. 

Kuvik Istvánné, a "Pincehelyért" Egyesület vezetője, önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, hogy már a Kapos-híd átadásakor szó volt arról, hogy gyalogátkelőhelyet létesítenek a hídon. 

– Várjuk, hogy megoldódjon a helyzet, ígéret van arra, hogy lesz változás. A Kapos-híd területét ezzel kapcsolatban megnézték, felmérték. Süli János országgyűlési képviselő jár közben az érdekünkben, már a Magyar Közúttal is tárgyalnak, keresik a pénzügyi forrásokat – tette hozzá Kuvik Istvánné. 

Pincehely helyzetéről ismertette, hogy a településen több mint kétezren laknak. A községet folyamatosan fejlesztik, a középületek korszerűsítése útján haladva jelenleg a helyi könyvtár nyílászáróit szeretnék kicseréltetni, valamint utat és járdát újítanak fel például a Nagyváradi utcában. Terveik között szerepel még a napközi otthon és a mozi épületének renoválása. 

– Pincehelyen inkább az idősebb és a középkorosztályból áll össze a lakónépesség nagyobb százaléka. Van iskolánk, óvodánk, és mostanában több fiatal házaspár is költözött a településre. Ám mivel a munkalehetőségek korlátozottak, ezért a környező településekre járnak dolgozni az itt élők – tette hozzá. 

Hídavató ünnepségen hagyomány a söröshordó-gurítás (Fotó: Molnár Gyula)

A "Pincehelyért" Egyesület hagyományőrzéssel foglalkozik, a nevükhöz fűződik a Csehfalvy-kúriában található a Vörösmarty Mihály életéről szóló helytörténeti kiállítás, a Pillefesztivál, a Pincehelyi lakodalmas rendezvények. 

–  A Kapos-híd elkészülte nagy dolog a régióban, hiszen egy nemzetközi útvonal vezet át itt, amely az északi és a déli országrészt köti össze – hangsúlyozta még a múlt év tavaszi átadón Piringer József, Pincehely polgármestere. Akkor elmondta, az alapoktól a korlátokig újjáépítették a még 1949-ben emelt hidat, amely újra negyven tonna összterhet bír el.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában