Teol.hu podcast

2023.07.04. 19:00

Európa kék országútját térképezte fel

Doktori címet szerzett nemrég Nagy Dávid, a pécsi KRTK Regionális Kutatások Intézetének tudományos segédmunkatársa. Többek közt a dunai teherhajózás helyzetéről és fejlesztésének lehetőségeiről beszélgettünk vele legújabb podcast adásunkban.

Szeri Árpád

Dr. Nagy Dávid és Szeri Árpád szerkesztő beszélgettek (Fotó: TEOL)

Sikeresen, summa cum laude, tehát a legmagasabb minősítéssel megvédett értekezése „A dunai teherhajózás helyzete és fejlesztésének lehetőségei, a Duna Régió Stratégia eredményeinek értékelése” címet viseli. A disszertáció szerzője ugyanakkor nem pécsi, hanem Tolna vármegyei lakos, Szekszárd szülötte. A vármegye székhelyén járt általános iskolába, majd Bonyhádon, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban érettségizett le. A Pécsi Tudományegyetemen vette át geográfusi diplomáját. A gasztronómiai turizmus lehetőségei a Tolnai-Sárközben című egyetemi szakdolgozata – az ínyencek számára kifejezetten ajánlott olvasmány – ugyancsak egyértelműen hirdeti, hogy Nagy Dávid szűkebb pátriánkhoz kötődik.

Ezekről a gyökerekről is beszél a teol.hu podcast vendégeként. Dr. Nagy Dávid visszatekint általános, majd középiskolás éveire is, a földrajz iránti vonzalmának kialakulására. Ehhez képest érdekesség, hogy a reménybeli geográfus a gimnáziumban matematika tagozatos volt és a Ránki György Regionális Történelmi Versenyen ért el első helyezést. Felsőfokú tanulmányai idején négy hónapon át a trieszti egyetem polgára volt, itt például Afrika történelmében merült el az előadásokon. Ám a kék Adriához képest – Trieszt az Adriai-tenger partján található – a kék Duna vonzása bizonyult erősebbnek. Ez a magyarázata, hogy ebben a témakörben írta meg doktori értekezését.  

A teol.hu stúdiójában folytatott beszélgetésben szó esik a dunai teherhajózás lehetőségeiről, arról, hogy miért lenne igen fontos a közutak helyett ezt a vízi utat a jelenlegi helyzethez képest sokkal erőteljesebben használni. Az európai összefüggések után arra is kitér, hogy itt, Tolna vármegyében, ahol ugyancsak áthömpölyög a Duna, miként lehetne ezt a folyamot további épülésünk szolgálatába fogni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában