Mathias Corvinus Collegium

2023.07.05. 20:29

Válság, háború és szankciók okozták az inflációt

Zsebbevágó témáról volt szó szerdán késő délután Szekszárdon a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzőközpontjában, a nyári szünet előtti utolsó szakmai programon.

Szepesi László

Sebestyén Géza

Fotó: Kiss Albert

Mi fér a kosárba? címmel Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője beszélt arról, hogy  mi okozta az árfolyam-változásokat, az inflációt, s hogy mi várható a jövőben.

Az árak növekedésének fő oka az energia drágulása, amit az orosz-ukrán háború, s a bevezetett szankciók negatív hatása okozott. Ehhez társult még a tavalyi súlyos aszály, de rontotta a forint árfolyamát valamelyest az is, hogy a koronavírus okozta járvány miatti válság megnégyszerezte a kibocsátott pénz mennyiségét, amely kereste helyét a világban, megnövelte árát sok árunak, szolgáltatásnak. 

A szakember beszélt arról is, hogy hazai és a nemzetközi infláció növekedésében szerepet játszott még az is, hogy a vállalatok a költségek emelkedésénél nagyobb arányban növelték a nyereségüket. 

Napjainkban viszont már mérséklődik az infláció, s komoly esély van arra, hogy az talán már az év vége előtt egyszámjegyű lesz.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában