Házi kedvencek

2023.08.08. 17:33

Az állatorvos válaszol: Mit tehetünk bőrgombásság esetén?

A nyári meleg időszak a bőrgombásság megjelenésére vagy súlyosbodására hajlamosíthatja az állatokat, gyakrabban a macskákat – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

A bőrgombák olyan élősködők, amelyek szaruval táplálkoznak, a bőrbe és a szőrszálakba behatolva szőrtüszőgyulladást okoznak. A betegség gyógyulási hajlama megfelelően működő immunrendszer esetében jó, de a fertőzött állatok terjesztői ezen mikroorganizmus miatt más macskákat és az embert is megfertőzhetnek. A fertőzés esélye nagyobb a bőr sérülésein keresztül (karmolás, szőrvágó olló), bolhásság esetén, nedvesség hatására, illetve a meleg és a magas páratartalom is befolyásolja. A tünetek lehetnek: szőrhiány, kisebb-nagyobb göbök, töredezett szőrszálak, korpázás, hámló, törékeny karmok.

Az állatorvos a diagnózis megállapítása után külsőleg–belsőleg alkalmazható gyógyszereket, fürdető oldatokat javasolhat, amelyeket általában hosszabb ideig kell alkalmazni. Emellett, illetve elsősorban érdemes utánajárni egyéb betegségek meglétének, amelyek az immunrendszer kevésbé hatékony működését okozzák, mert a gombás betegségek kifejezett jelzői az immunrendszer gyengülésének. Enyhe esetekben az otthon elvégzett gombaellenes szerekkel való fürösztés is eredményes lehet, de sajnos gyakoribb, hogy az ilyen kezelésekkel csak átmeneti tüneti javulást lehet elérni, miközben az esetlegesen háttérben lappangó krónikus betegség súlyosbodik.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában