Tilos a fürdőzés!

2023.08.17. 15:06

Rejtély, hogy mi okozta a fertőzést Domboriban a strandokon

Múlt héten pénteken jelent meg a faddi önkormányzat hirdetménye, melyben sajnálattal értesítették a lakosságot, hogy Domboriban az I. és II. számú strand területén bakteriális fertőzés veszélye miatt – ellenkező intézkedésig – tilos a vízbe menni, fürödni. Ezt, mivel Bordács János polgármester szabadságát tölti külföldön, Bali Ervin alpolgármester írta alá. Most tőle kértünk részletesebb információt.

Szepesi László

Domboriban az I. és II. számú strand területén tilos a vízbe menni. (Fotó: Makovics Kornél)

Elmondta, Domboriban a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának szakemberei két-három hetente vizsgálják a víz minőségét, és az augusztus 8-án végzett ellenőrzés során vett mintában a megengedettnek háromszorosa volt az enterococcus baktérium mennyisége. A maximálisan megengedett 300-as értéknél jóval magasabb, az I. strandon 787, a II. strandon 982 volt a koncentrációja. Emiatt kellett hatósági eljárás keretében lezárni a strandot. 

Egyébként a Duna-holtág vizét több helyen vizsgálják, s most csak a szabadstrandon mutatott ki a próba ilyen fertőzést, az Ifjúsági tábor és a Donautica Hotel strandján nem volt szennyezett a víz.

Az pedig, hogy a két leginkább látogatott helyen mi okozhatta a fertőzést, rejtély – mondta az alpolgármester –, a rendőrség bevonásával igyekeznek kideríteni. Sajnálatos, folytatta, hogy a történtek kapcsán hamis információk sora röppent világgá. Különféle elméletek terjednek szájhagyomány útján is, és az egyik internetes híroldalon az a valótlan állítás is megjelent, hogy az önkormányzat munkatársainak tájékoztatása szerint szándékosan szennyvizet engedtek a Dunába. Ilyen információt senki nem adott, s nem is történt szennyvízengedés. 

Az a hamis információ is terjed, hogy a nagy Dunából a holtágba engedett víz okozta a bajt, ami nem csak azért lehetetlen, mert akkor másutt is kimutatták volna a bakteriális fertőzést, hanem egyszerűen azért, mert a vizsgálat augusztus 8-án történt, s a folyóból a szivornyán keresztül csak két nappal később, 10-én került a Vízügyi Igazgatóság engedélyével pár milliméternyi víz a holtágba. 

Felröppentek konteók, konspirációs teóriák is, hogy szándékosan szennyezték a vizet, azért, mert a közeli strandokon kevés a vendég, s, hogy inkább oda, vagy a Balatonba menjenek fürödni az emberek.  

Domboriban évtizedek óta nem fordult elő a mostanihoz hasonló eset. A múlt század óta Paksról is érkezik kristálytisztán a csámpai csatorna biológiai szűrőin keresztül az erőmű hűtővize, frissíteni a holtágat. A strand pedig nagyszerűen kiépült, van új játszótér, folyamatosan karbantartott zöldfelület, kamerák vigyázzák a vendégek biztonságot, ahol a forró napokon sokan voltak. 

Most nem lehet fürdeni. Ez eleve bosszantó, s ezt tetézi, hogy sok helyről éri alaptalan támadás a faddi önkormányzatot. Terjednek álhírek, rontják az egyre kedveltebb üdülőhely hírnevét is. 

Bali Ervin elmondta, hétfőn kértek ismételt mérést, amelyet a szakemberek kedden el is végeztek. Ha ennek eredménye kedvező lesz, még utána szükség van egy újabb ellenőrzésre, s ha az sem mutat ki bakteriális fertőzést, újra megnyílik a strand. 

Frissítés (08.18):
A vízminőség helyreállásával újból lehet látogatni a Fadd-Dombori I. és II. számú strandot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában