Hajdan

2023.09.05. 07:34

Fiatal szekszárdi mérnököt ragadott el a Duna

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Fotó: rangizzz

100 ÉVE egy fiatal tanító tragédiájáról adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1923. szeptember 7-i száma. „Folyó hó 5-én délután szánalmas látványban volt része a szekszárdi, sétáló közönségnek. Egy jól öltözött fiatal ember, akiről az első pillanatban, észre lehetett venni, hogy elméje elborult, segítségért kiáltozva szaladt végig az utcán, majd beszaladt a Pirnitzer-féle üzletbe. – Meg akarnak gyilkolni, mentsenek meg. Telefonáljanak azonnal a városparancsnoksághoz, hogy küldjenek karhatalmat, mert üldöznek – szólt kétségbeesetten az üzlettulajdonoshoz. Az egyik cégtulajdonos már az első pillanatban észrevette, hogy őrülttel van dolga és ennek megfelelően bánt vele. Néhány perc alatt két rendőr jött segítségre, akik eleinte szép szóval, majd ennek sikertelensége után erőszakkal kihurcolták az utcára, ahol a már várakozó kocsira tették fel. A szerencsétlen fiatalember a dulakodás hevében olyan erőt fejtett ki, hogy a kezeire kötött bilincsét is szétfeszítette. Az összegyűlt járókelők sokaságának részvéte kisérte a kórház felé távozó kocsit, s röviddel ezután lezárultak előtte az élőhalottak szomorú birodalmának kapui.”

100 ÉVE Állat az emberben címmel számolt be egy brutális bűncselekményről a Tolnamegyei Ujság 1923. szeptember 7-i száma. száma. „Gyulajon, a Kaposy-féle korcsmában Dobos János Németh György ottani lakost 24 késszúrással borzalmasan megsebesítette. Hátán többször végig húzta a kését és a vágások valósággal felszántották a szerencsétlen áldozat hátát. A vadállatias embert a kurdi csendőrség elfogta és beszállitotta a szekszárdi fogházba.”

100 ÉVE halálos végű fürdőzésről adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1923. szeptember 7-i száma. „A telhetetlen Duna ismét áldozatot követelt, ezúttal a szekszárdi társadalomnak egyik közszeretetben álló ifjú tagját ragadta el. Gócza Albert, a szekszárd-bátai ármentesitő társulat fiatal mérnöke f. hó 2 án, vasárnap egy társasággal Gemencre, a Dunához rándult ki. Ott ebéd után fürdés közben gyenge úszó létére messzebb, a mély vízbe merészkedett, ahol az úszásban kifáradva, ereje elhagyta s még mielőtt segély kiáltására társai hozzáértek volna, elnyelte a Dunának veszedelmeket rejtő mély vize. Testében nem volt már élet, mire a segítségül hivott gemenci halászok hosszas keresés után a vízből kiemelték.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában