Birtokvédelem

2023.10.31. 11:13

A lehulló falevél is okozhat vitát a szomszédok között

Ősz van, még ha az időjárás sokszor a bolondját is járatja velünk, dörög, villámlik, mintha tavaszra készülődne. A falevelek tudják a dolgukat, nem lehet félrevezetni őket, potyognak a fákról.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: MW

Számtalan szomszédvita indul az áthulló falevelek miatt, ezért joggal merül fel a kérdés sokakban: van-e valamilyen központi szabályozás, vagy csak ajánlás, hogy milyen távolságra lehet ültetni a fákat, bokrokat a telekhatártól?

Az általunk megkérdezett szakember azt mondta, az egész országra kiterjedő hatályú jogszabály nincs ebben a kérdéskörben, a helyi önkormányzatok azonban rendeletet hozhatnak az ültetési távolságokra vonatkozóan.

Emiatt ültetés előtt érdemes tájékoztatást kérni az illetékes polgármesteri hivataltól, valamint figyelembe venni azt, hogy ebben a kérdésben is irányadó Polgári Törvénykönyvünk úgynevezett „szomszédjogi generálklauzulája”, mely szerint a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy úgy kell helyet választanunk növényeinknek, hogy azok később se akadályozzák a szomszéd ingatlan rendes használatát.

Ha áthullik a falevél a telkünkre, akkor először mindig a szóbeli, majd az írásbeli felhívás, figyelmeztetés eszközét kell igénybe vennünk, annak érdekében, hogy elérjük, hogy a szomszéd orvosolja a problémát.

Amennyiben viszont a békés konfliktusmegoldás kísérlete nem vezet eredményre, a település jegyzőjéhez fordulhatunk birtokvédelemért. A szomszédjogokról szóló törvény szerint az ingatlan tulajdonosa levághatja az áthajló ágakat, illetve átnyúló gyökereket abban az esetben, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el. Fontos tehát, hogy előtte egyértelmű és később igazolható felhívással éljünk az ág eltávolítására vonatkozóan, és csak abban az esetben cselekedjünk, ha az nem járt sikerrel.

Kiemelendő viszont, hogy nem elegendő a „rendes használat” akadályozásához és az aktív cselekvésünkhöz az, ha pusztán a szemünket zavarja az ág látványa, az viszont már kellő indok lehet az eltávolításra, ha a telken való közlekedést akadályozza vagy gátolja a természetes fény bejutását az ingatlanon álló házba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában