Emberkereskedelem és kényszermunka

2023.10.31. 14:00

Prostitúcióra kényszerítettek két nőt, börtön vár rájuk

Emberkereskedelem és kényszermunka bűntette ügyében hozott első fokú ítéletet két vádlottal szemben a Szekszárdi Törvényszék kedden.

Révészné Hanol Erzsébet

A nőnek a prostitúcióval keresett pénz 40 százalékát, majd később a teljes összeget át kellett adnia a vádlottaknak (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Két rendbeli társtettesként elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében mondott ki bűnösnek a Szekszárdi Törvényszék egy férfit és egy nőt a keddi ítélethirdetésen. Az I. rendű vádlott férfit ezen felül kábítószer birtoklásának vétségében is bűnösnek találták. A vádlottakat halmazati büntetésül 10 év 6 hónap, illetve 7 év börtön fokozatú szabadságvesztésre, valamint 10 év és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte a törvényszék, továbbá a bűncselekménnyel elért gazdagodása erejéig I. rendű vádlottal szemben 7 millió 500 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A vádlottak a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatóak legkorábban feltételes szabadságra. Az ítélet nem jogerős – tájékoztatott dr. Bajusz János sajtótitkár.

Az ügy részleteiről elmondta, hogy a vádlottak 2014-től élettársak voltak, és 2017 elejétől 2017 novemberének végéig a munkahellyel, jövedelemmel, vagyonnal, családi kötelékekkel nem rendelkező, kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet kizsákmányolás céljából másoknak szexuális cselekmény végzésére megszerezték úgy, hogy őt bérelt lakásokban és egyéb helyszíneken prostitúciós tevékenység végzésére bírták rá. A sértett eleinte kedvelte a vádlottakat, ahogy azonban több pénzt keresett, a vádlottak egyre többet akarták dolgoztatni, azt követelték, hogy minél több férfit fogadjon. A sértettnek 0-24 órában kellett dolgoznia, és naponta akár 10-20 férfivendéget fogadnia. 

A nőnek a prostitúcióval keresett pénzt, kezdetben annak 40 százalékát, majd később a teljes összeget át kellett adnia a vádlottaknak. A sértettel szemben erőszakot, fenyegetést nem alkalmaztak, kiszolgáltatott helyzetét kihasználva, illetve megtévesztéssel bírták rá a prostitúciós tevékenységre. Végül 2017 novemberének végén a sértett elszökött a vádlottaktól. A körülbelül 11 hónapig tartó időszakban a sértett prostitúciós tevékenységéből származóan I. rendű vádlott legalább közel 2 és fél millió forint bevételre tett szert.

A másik sértett román állampolgár, iskolázatlan, írni-olvasni, számolni nem tud, saját személyi adataival nincs tisztában, a pénzt nem ismeri. Enyhe fokban értelmi fogyatékos, nagyon könnyen befolyásolható személyiség. I. rendű és II. rendű vádlottak legalább két éven keresztül, 2018 nyarának végétől 2020. augusztus 7-ig bántalmazással és fenyegetéssel arra kényszerítették, hogy rendszeres prostitúciós tevékenységet végezzen. Amikor a sértett ezt megtagadta, I. rendű vádlott megverte, megrugdosta. A nőt Decsen, Baján, illetve Szegeden dolgoztatták.

2018 őszén a sértett a terhessége miatt szólt I. rendű vádlottnak, hogy nem akarja folytatni a munkát, el akar menni, mire I. rendű vádlott megverte és meg is rúgta. A sértett vérezni kezdett, mentőt hívtak hozzá, majd Szekszárdon a kórházban világra hozta fiúgyermekét. A nő a kórházból az újszülöttet nem vihette el, őt azonban a kórházból a vádlottak visszavitték magukhoz, ahol a császármetszést követően néhány nappal már ismét fogadnia kellett a szexuális szolgáltatásait igénybe vevőket.

A sértett később ismét teherbe esett, de ennek ideje alatt is végig fogadnia kellett a férfiakat. Potenciális életveszély miatt 2020. augusztus 8-án hajnalban sürgős császármetszésre került sor, amelynek során a sértettnek lánygyermeke született. Ezt követően a kórházban tette meg feljelentését. A sértett prostitúciós tevékenységéből származóan I. rendű vádlott legalább 5 millió forint bevételre tett szert.

A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a bűnösségét mindvégig tagadó I. rendű vádlott, illetve a cselekményét ténybeli szempontból beismerő II. rendű vádlott esetében a társtettesi elkövetést, a cselekményük tartós, évekre is elnyúló jellegét, az egyik sértett különös oltalmat igénylő állapotát, I. rendű vádlott esetében pedig ezen túl a többszörös halmazati elkövetést, illetve az elkövetésben betöltött kezdeményező szerepét. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlottak büntetlen előéletét, az időmúlást, I. rendű vádlottnál a kábítószerrel kapcsolatos cselekménye kapcsán a beismerést, II. rendű vádlott esetében pedig a tényfeltáró jellegű beismerését.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlottak és védőik az emberkereskedelem és kényszermunka bűntette kapcsán felmentés, illetve a büntetés enyhítése végett jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik. A bíróság a tárgyalás végén – a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés magas tartamára figyelemmel – elrendelte a szabadlábon lévő I. rendű vádlott letartóztatását, illetve a II. rendű vádlott bűnügyi felügyeletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában