Kőrösi Csoma Sándor Program

2023.11.14. 13:19

A déli félteke országaiban ápolhatják a magyar kultúrát

Megjelent a Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekére szóló új pályázati felhívása.

Teol.hu

Kép: www.korosiprogram.hu

Megjelent a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázati felhívása – írja közleményében a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A diaszpóra magyarságát segítő program új kiírása keretében a déli félteke országaiba lehet ösztöndíjasként jelentkezni. 

2013-ban indított Kőrösi Csoma Sándor Program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, a magyar közösségi és kulturális élet erősítése szerte a világon, valamint a külhoni magyarság és az anyaország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése. A program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság ösztöndíjasokat küld a Föld minden pontjára, ahol jelentősebb magyar közösség él, Kanadától Új-Zélandig. 

A programra olyan, a magyar nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységekben jártas személyek nyújthatnak be pályázatot, akik betöltötték a 18. életévüket, büntetlen előéletű magyar állampolgárok, legalább középfokú iskolai végzettséggel és magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek. További előny a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismerete. 

A programra idén is négy fő tevékenységi területen belül lehet jelentkezést benyújtani: cserkésztevékenység, hagyományőrzés, oktatói és nevelői munka, valamint közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása.

Az új pályázati kiírás célterületei Latin-Amerika (Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, Paraguay, Uruguay, Venezuela), a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália és Új-Zéland. A külföldi programszakasz tervezett megvalósítási időszaka: 2024. február 15. – 2024. november 15.

A programra mind az ösztöndíjasok, mint a fogadószervezetek elektronikus formában tudnak jelentkezni 2023. december 13-ig a www.kulhonimagyarok.hu vagy a www.korosiprogram.hu oldalon, ahol bővebb információ olvasható a programról és a jelentkezés részleteiről. 

A diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Program és a mintájára indított, Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor Program keretében már több mint 1000 ösztöndíjas segítette a diaszpórában és a szórványban élő magyar közösségek mindennapjait. Jelenleg a programok keretében több mint 130 ösztöndíjas teljesít szolgálatot egy-egy magyar közösségben a világ különböző pontjain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában