Bemutató

2023.11.04. 13:30

Az államtitkár családjának életéről is mesél a film

A Bonyhádi Német Önkormányzat szervezésében Udo Pörscke és Jorin Gundler által készített film bemutatója zajlott pénteken a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban.

Vizin Balázs

Fotó: Makovics Kornél

– Egy frankföldi polkázni tanul - ezt a címet adták az alkotók a dokumentumfilmnek, amely éppúgy szemlélteti a németség múltját, történetét mint a jelenét – emelte ki beszédében Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője felidézte, ő is megszólalt a filmben egy rövid részlet erejéig: nagymamájáról mesélt, aki félig német származású volt. – Ezért is emeltem ki azt, hogy a filmkockák valamennyiünk történetét idézik – tette hozzá a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. 

Mint azt Köhlerné Koch Ilonától, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnökétől megtudtuk, Birgit Pörschke 12 éve érkezett német vendégtanárként Bonyhádra, ahol a Vörösmarty Mihály (ma Petőfi) kéttannyelvű Általános Iskolában dolgozott. Az útra elkísérte hűséges társa, a szintén tanár Udo Pörschke is. Mindketten hamar beilleszkedtek az új környezetbe, a bonyhádi német kulturális élet aktív szereplői, segítői lettek. Időközben vissza kellett költözniük Bambergbe, ahol Birgit ma is pedagógusként dolgozik. 

– Az elmúlt hat évet Udo nagyon aktívan töltötte. Kollégájával, Jorin Gundlerrel filmet kezdtek forgatni a magyarországi németekről. Összesen 300 órányi anyagot vettek fel nemcsak Bonyhádon, hanem az ország különböző németek lakta településein, valamint többször forgattak Németországban is. A felvett anyagból először a „Lissi” film készült el, ami a bonyhádi Hein Lizi nénin keresztül enged bepillantást a németség mindennapjaiba, a magyarországi németek mentalitásába. A második film: Heimatlos – Hontalan a kitelepítés 75. évfordulójára készült. A harmadik, pénteken bemutatott a legnagyobb lélegzetvételű: Egy frankföldi polkázni tanul. Ezzel elkészült hat év munkája, egy trilógia.

Két hét alatt Magyarországon 14 helyszínen mutatják be a filmet. Eddig Mecseknádasdon, Pécsen, Budapesten a német nagykövetségen, valamint Geresdlakon lehetett megtekinteni a filmet, Bonyhád az ötödik helyszín a kéthetes turné során. November 10-ig még Bátaszéken, Solymáron, Tarjánban, Szigetújfalun, a Budapesti Német Gimnáziumban, Szekszárdon két helyszínen, valamint a bonyhádi gimnáziumban és Hajóson lesz erre lehetőség.

Hatalmas munka, energia és összefogás segítette a film elkészültét, Lohn Zsuzsanna és a Bonyhádi Német Önkormányzat sokat tett a megvalósítás során és a szervezésben. A Nemzetpolitikai Államtitkárság anyagi támogatásának köszönhetően (közel 3 millió forint) pedig sikerült a filmet magyar feliratozással ellátni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában