Hajdan

2023.11.28. 12:00

Egy markológép elnémított sok falut vármegyénkben

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW

50 ÉVE „ünnepi ülést tartott Szekszárd város Tanácsának Végrehajtó Bizottsága. Az ülésen a jugoszláviai Becse és Szekszárd közötti testvérvárosi szerződést írták alá a szerződő felek” – adott tudósítást az eseményről a Tolna Megyei Népújság 1973. november 30-i száma. „Dr. Wéner János vb. titkár megnyitó szavai után Mátyás István, a városi tanács elnökhelyettese ismertette azokat a kapcsolatokat, amelyek a két város között már 1965 óta fennállnak, majd a jelenlévők előtt felolvasta a testvérvárosi szerződés szövegét. Ezután került sor az okmány aláírására. Jugoszláv részről Dzakulin Jovan, Becse községi képviselő testületének elnöke, magyar részről pedig Mátyás István, Szekszárdi város Tanácsának elnökhelyettese látta el kézjegyével a gazdasági és kulturális területre egyaránt kiterjedő testvérvárosi szerződést. Legközelebb a jövő nyár folyamán utaznak szekszárdiak Becsére, tizenöt diák, akiket Dzakulin Jovan tegnap hívott meg nyaralásra az Adria partjára.”

50 ÉVE „borsószállítás indult a Tamási Állami Gazdaságból külföldre” – közölte a hírt a Tolna Megyei Népújság 1973. november 28-i száma. „A gazdaságban csaknem hatszáz hektáron mintegy tizenötfajta borsót (többféle fokozatban) termesztettek az idén angol, holland, NSZK-beli, dán és francia cégek által adott vetőmagvakkal, továbbszaporításra. Az elvetett mag a tízszeresét adta vissza hazánk földjén, hektáronkénti majdnem négy mázsánylval több termett a tervezettnél, s jó közepesnek mondható, összesen csaknem 11 000 mázsa magtermést fémzároltak a gazdaság dolgozói. Az első ősz végi borsószállítmányt Hollandiába vitték a kamionok, közte Iregszemcséről 204 mázsányit küldtek az „Alaszka” nevű étkezési borsóból. Nagyobb szállítmányt indítottak külföldre Pincehelyről is.”

50 ÉVE egy markológép elnémított sok falut megyénkben – jelent meg a hír a Tolna Megyei Népújság 1973. december elsejei számában. „Ismét az építők, pontosabban a TOTÉV dolgozói okoztak sok munkát, s jelentős kárt Dunaföldvárnál. Egy gödör ásásakor markológéppel kitépték a földből a környék sok-sok községét egymással és a külvilággal összekötő telefonvezetékeket. Egy mozdulattal több mint ötven érpárt tépett el a behemót vaskanál. A helyreállítást a posta dolgozói a késő délutáni, sőt éjszakai órákban tudták elvégezni, s a közben hirtelen télire forduló időjárás miatt a községek ha nem is voltak teljesen elzárva a külvilágtól, de megközelítésük sok nehézségbe ütközött.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában