Vendégek

2023.11.06. 11:30

Terméskővel töltött vasalót is láthattak az osztrák vendégek

Osztrák vendégek jártak a tolnai kékfestő műhelyben. A 16 fős delegációt Gutau polgármestere Josef Lindner, és az ottani kékfestő múzeum igazgatója, Alfred Atteneder vezette.

Wessely Gábor

Egyre kevesebben vannak, ezért egyre jobban összetartanak. Az összetartás már határokon átnyúló módon is létezik. Látogatók érkeztek a tolnai kékfestő műhelybe az ausztriai Gutauból november 4-én.

Horváth Balázs mutatja a nyomódúcokat. A szerző felvétele.

Magyarországon már csak 4-5 aktív kékfestő mester illetve család van. Tolnán megoldott a staféta továbbadása: Horváth Tibortól és Horváth Tibornétól már át is vette a munka nagyrészét fiuk Horváth Balázs és menyük Horváth-Reha Erika. Rendszeresen járnak – portékáikat kínálva – ausztriai vásárokba is. Kapcsolatba kerültek a gutaui kékfestő múzeum igazgatójával, Alfred Attenederrel, aki most szakmai utat szervezett Magyarországra. 

A gigantikus vasaló bemutatása. A szerző felvétele.

Győri és bácsalmási kékfestőkhöz is elmentek, egy külön busszal, 16-an. S hogy mennyire komolyan veszik ezt a kézműves mesterségét, illetve a hagyományápolást az osztrákok, azt mutatja, hogy a delegációt maga a település polgármestere, Josef Lindner vezette.

Virágmintás nyomóforma. A szerző felvétele.

A tolnai kisüzemben a németül kiválóan beszélő Horváth Balázs kalauzolta őket. Bemutatta a kelmefestés, mintázás, szárítás és vasalás menetét. Az 1810-ben alapított műhely gyakorlatilag egy működő ipartörténeti emlék. Rengeteg szép mintázófát (nyomódúcot) örököltek a felmenőktől, és megvan még a gigantikus vasaló is, ami leginkább egy elfektetett ruhásszekrényre hasonlít, amit terméskövekkel raktak tele.

Kékfestős mintázó eszközök. A szerző felvétele.

Az osztrák vendégek sok élménnyel gazdagodva utaztak tovább.

Szellemi kulturális örökség

A tolnai kékfestő műhely 1810 óta működik. A családfő, Horváth Tibor nemrég kapta meg a Népművészet Mestere címet, felesége és fia népi iparművész. Az év nagyrésze termékelőállítással telik náluk, az értékesítés néhány nívós, kézműves nagyvásárban történik (Hévíz, Bécs, Bugac, Bábolna). Az UNESCO 2019-ben felvette a kékfestést az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az erről szóló tanúsítvány néhány magyarországi kékfestő műhely is megkapta, köztük a tolnai. A szakmaszeretet megvan, a családi tradíció megvan, már csak a jövedelmezőségen kellene javítani annak érdekében, hogy a régi szép kézműves mesterségek ne tűnjenek el, hogy „fantáziát” lássanak bennük a kreatív fiatalok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában