Közlekedés

2023.11.30. 15:08

Vármegyénkben is egyre többen vásárolnak autópálya matricát

Mindenki utazik valahová, árut szállít, bevásárol, orvoshoz, látogatóba, számtalan okból autózik. Ki többet, ki kevesebbet. Az utazást lerövidíti, ha autópályán tesszük meg az utat. A Tolna vármegyeiek a múlt évben több mint százezer autópálya matricát vásároltak. Idén is december 1-től lehet megvenni a jövő évre érvényes matricákat, áll a A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) szerkesztőségünkhöz küldött közleményében.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. 2016-ban vezette be az éves érvényességű autópálya-matricák elővásárlási lehetőségét. Ennek megfelelően a következő évre szóló országos és vármegyei e-matricákat az utazóközönség már a megelőző év decemberében be tudja szerezni. A lehetőség egy kényelmi szolgáltatás, mely több időt biztosít éves vignettájuk megvételére a közlekedőknek, akik így elkerülhetik az év elején az értékesítőhelyeken jellemző sorban állást és felesleges várakozást. E-matricát nemcsak saját részre, hanem más járművére is lehet vásárolni, így egy országos vagy vármegyei vignetta a közelgő ünnepekre is hasznos ajándék lehet.

– Én országos matricát szoktam vásárolni, mert a fővárosban és Baranya megyében, Villányban van több dolgom. Nem érné meg, ha vármegyeieket vennék, mondta egy szekszárdi borász olvasónk.

– Csak vármegyei matricát vásárolok – mondta egy másik olvasónk, aki Bátaszékről Paksra jár dolgozni. Az autópályán percek alatt ott vagyok a munkahelyemen, megéri a plusz költség, tette hozzá.

A nemzetiutdij.hu az egyetlen olyan online felület, ahol nincs a vignetta árán felül további költsége a vásárlónak, így az e-matrica annyiba kerül, mintha azt benzinkúton vásárolná meg, viszont nem kell megőriznie két évig az ellenőrző szelvényt. Fontos előny az is, hogy az oldalt úgy alakították ki, hogy a rendszámelírás lehetősége minimális legyen.

Az elővásárlás keretében megváltott jövő évre érvényes éves autópálya-matricák 2024. január 1-én 0 órától használhatók, akkortól biztosítanak úthasználati jogosultságot 13 hónapon át, egészen 2025. január 31-én éjfélig. Ennek megfelelően – bár a vásárlás 2023-ban történik – 2023. december 31-ig még nem használhatóak a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában