Ahol menedéket lelnek az ég madarai

2023.12.14. 14:44

A kisdiákok rendszeresen feltöltik élelemmel az etetőket

Óvják, védik a madarakat a cikói általános iskolában. Erre immár tábla is emlékeztet. A kisdiákok segédkeznek az etetők feltöltésében. Itt menedéket és eleséget talál a tengelic, a csuszka, a széncinege, a kékcinege és a zöldike is.

Szeri Árpád

Szabóné Biró Gabriella az iskolában, a madárbarát mivoltot igazoló tábla avatásán. (Beküldött fotó)

Madárbarát minősítéssel büszkélkedhet a Cikói Perczel Mór Általános iskola. Az igazoló tábla a múlt hét óta díszlik az intézmény bejárati ajtaját keretező falon. 

– Iskolánk szerencsés környezeti adottságokkal rendelkezik – kezdte a történetet Hernerné Szőts Hajnalka igazgató. – Közel vagyunk a természethez, udvarunk a számos növénynek köszönhetően mindig zöld színben pompázik. Ennek köszönhetően gyakorta meglátogatnak bennünket madarak. Számos faj él errefelé, valamennyit örömmel várjuk. Méghozzá terített asztallal. Hiszen ökoiskola lévén, több madáretetővel is rendelkezünk, valamennyit időben feltöltjük eleséggel. 

Ez így működik az iskolában immár évek óta, annak idején Szabóné Biró Gabriella matematika-földrajz szakos tanár javaslatára kerültek ezek a menedékek az udvar fáira. A kisdiákok pedig – akik lelkesen segédkeznek az étel utánpótlás megszervezésében, az etetők feltöltésében – a pedagógus által vezetett célzott és rendszeres foglalkozásoknak köszönhetően a madarak felismerésében, életmódjuk ismeretében is jártasságot mutatnak. 

Mindezek alapján az iskola vezetése tavaly úgy döntött, hogy ezt a tevékenységet célszerű lenne hivatalos keretbe foglalni. Az intézmény pályázatot nyújtott be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez, összegezve a helyben végzett munkát és az elért eredményeket. A kedvező válasz nemrég érkezett, a már említett tábla kíséretében. Az avatáson – valóban alkalomhoz illően – a 2. osztályos Sziebl Dominik elszavalta A cinege cipője című Móra Ferenc verset. Szabóné Biró Gabriella pedig játékos feladatok megtartásával tette még emlékezetesebbé az eseményt. Törő Luca 6.osztályos tanuló ugyancsak kivette részét a rendezvényből.

– Jelentkeztem a madárbarát tábla felavatására, nagyon szerettem volna Gabi néninek segíteni – mondta el lapunknak. –  Első osztályos korom óta mindig ott vagyok az iskolai etetők kihelyezésénél. Mindig figyelem, hogy van-e még benne ennivaló és mikor kell ismét feltöltenünk. Nagyon szeretem a madarakat, a fakopáncs a kedvencem. Vele együtt a tengelic, a csuszka, a széncinege, a kékcinege, a zöldike és a többi madár is örül annak, hogy nálunk van számukra eledel a hideg időszakokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában