PTE

2023.12.01. 20:00

Bódis József információink szerint lemond elnöki tisztségéről

A Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Alapítvány kuratóriumában Dr. Szemerey Zoltán üzletember váltja a távozó dr. Rappai Gábort. Az új kuratóriumi tag belépésével azonban előreláthatóan nem ér véget a testület megújulása, mivel a Pécsi Újság.hu információja szerint dr. Bódis József januártól lemond elnöki tisztségéről.

Teol.hu

Fotó: BAMA

A Pécsi Tudományegyetem szenátusa a legjelentősebb vidéki és több fővárosi egyetemmel egy időben, még 2021-ben döntött úgy, hogy állami egyetemből alapítványi fenntartású intézménnyé alakul – emlékeztetett írásában a BAMA.

A PTE számára magasabb finanszírozási lehetőséget, rugalmasabb döntési mechanizmusokat és teljesítményalapú szemlélet megerősödését szolgáló modellváltási folyamat még abban az évben le is zárult.

A Pécsi Újság.hu az egyetemi életben jártas szereplőktől származó információi szerint azonban a valódi változásokat az azóta megindult, teljesítményalapú célok elérésére fókuszáló munka hozhatja el, és így jöhet létre egy, a társadalom és gazdaság számára is jó szolgálatot tevő felsőoktatás intézmény.

A hírportál úgy tudja, ezeknek a változásoknak sokak szerint alapfeltétele, hogy a fenntartói és akadémiai szerepek minél inkább elkülönüljenek egymástól. A Pécsi Újság.hu információja szerint a héten bekövetkezett személyi változás is ennek a folyamatnak az előszele, tehát Dr. Rappai Gábor távozása az alapítvány kuratóriumából a piaci, üzleti és menedzsment szemlélet erősítését célozta.

Szemerey Zoltán személyében egy olyan kuratóriumi taggal bővülhetett az alapítvány, amely gazdagítja az egyetem céljait.

Az egyetemi megújulási folyamatának következő lépése lehet Dr. Bódis József, korábbi rektor, államtitkár és jelenlegi kuratóriumi elnök év végi távozása. A Pécsi Újság.hu cikke szerint az egyetem iránt elkötelezett és azt több, mint 50 éve szolgáló akadémikus további változásokat kezdeményezve bejelentette lemondását a kuratóriumi elnökségről, Szemerey Zoltánt ajánlva az elnöki pozíció betöltésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában