Az elfolyó idő nyomában

2023.12.02. 15:40

Csodaszer nincs, de megtanulhatunk okosan bánni az időnkkel

A Mathias Corvinus Collegium elsősorban a fiatal tehetségek ismereteinek gyarapítását tűzte céljául, de az MCC szekszárdi képzési központjában működik a szülők akadémiája is. Ennek keretében: Az elfolyó idő nyomában, a hatékony időgazdálkodás technikái címmel egy előadás, egy program volt a napokban. Zsidi Zsófia pszichológus, az MCC Középiskolás Program vezető oktatója beszélt arról, miként lehetne időnkkel jobban gazdálkodni.

Szepesi László

Az elfolyó idő nyomában, a hatékony időgazdálkodás technikái címmel tartott előadást Zsidi Zsófia pszichológus.

Fotó: Kiss Albert

Zsidi Zsófia Benjamin Franklint idézte, aki így mondta: ne vesztegesd az időt, hisz belőle áll az élet. Tehát lényeges, hogy jól beosszuk óráinkat, napjainkat, mert bizony elég sok az elfecsérelt, a hulladék idő. Például, amikor a híroldalakat bújjuk órákon át, vagy az internet egyéb felkapott programjait, s közben halogatjuk a fontos tennivalókat. Miként tudunk hasznosabban, okosabban élni, ehhez adott tanácsokat az előadó.

Vannak változatos tippek, trükkök, amelyeket nem túl nagy erőfeszítéssel magunkévá tehetünk. Például ilyen az  Eisenhower-mátrix, ami egy egyszerű és könnyen használható módszer a feladatok priorizálására és a hatékonyabb időgazdálkodás kialakítására. A sürgős és fontos tevékenységeinket tudjuk úgy összegyűjteni és fontossági sorrendbe rakni, hogy aztán könnyebben és gyorsabban meg tudjuk valósítani azokat. 

Ez egy olyan technika, amellyel két fontos szempont mentén osztjuk be a feladatainkat. Az egyik az, hogy mennyire fontos, a másik pedig az, hogy mennyire sürgős. Érdemes azokkal a tevékenységekkel kezdeni, amelyek nagyon sürgősek és nagyon fontosak, és csak miután a listán ezeket kipipáltuk, érdemes azzal foglalkozni, ami fontos, de nem annyira sürgős, mert azok általában távolabb eső határidővel bíró feladatok. 

Gyakorta gondot okoz, az is, hogy rosszul számítjuk ki a szükséges időt, például nem számoljuk bele az utazást. Erre jó az a technika, amelyet tevékenységelemzésnek nevezünk. Próbáljuk megfigyelni, monitorozni, hogy mivel mennyi időt töltünk, mennyi idő megy el egy nap, akár az utazással, vagy olyanokkal, amelyek valójában nagy haszonnal nem bírnak, de rabolják az időnket. Sokszor a hírek olvasásával töltünk sokkal több időt, mint amire szükség lenne, hogy igazán tájékozottak legyünk. 

Nagyon hatékony módszer, ha kezünkbe veszünk egy papírt és akár óránként felírjuk, hogy éppen mivel foglalkozunk. A nap végén, vagy inkább egy hét két hét elteltével nagyon alapos képet kapunk arról, hogy hol úszott el az időnk. Ez tükröt tart elénk, rájövünk, mik a hibák. Segít kicsit megnevelni, megregulázni magunkat, stratégiát állíthatunk, hogy min kell változtatni, hogy hatékonyabban töltsük el az időt.

Fotó: Kiss Albert

Kitűzni a célokat, hogy több időt fordíthassunk a családunkra, egy új vállalkozást szeretnénk indítani, vagy többet sportolni. Ennek megvalósításához önuralom és tudatosság kell, és szinte garantált, hogy az első próbálkozás során kudarcot vallunk, de ne veszítsük el a lelkesedésünket, hanem újult erővel próbáljuk tudatosabban használjuk az időnket. 

Az okostelefon is rengeteg időt rabolhat el. Szinte magához láncol minket ez a készülék. Hasznos letenni, elzárni a fiókba egy-két napra. Ezt nevezik  digitális detoxnak. Először, lehet, hogy kellemetlen érzések társulnak ehhez, de ráébreszthet arra, bizony az okos kütyük nélkül is létezhet tartalmas élet, és érdemes kicsit tudatosabban használni az időt. 

Az biztos, hogy csodaszer nincs. Csak Harry Potter boszorkánya, Hermione Granger rendelkezik időnyerő medállal, hogy azzal párhuzamos órákon is meg tudjon jelenni, ugyanabban az időben elvégezni két dolgot is. Ezért magunkat kell megregulázni, hogy tudjunk okosan bánni időnkkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában