Hajdan

2023.12.09. 16:36

Halálos szerencsétlenség történt a nagymányoki bányában

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: shutterstock

100 ÉVE dr. Őrffy Imre levelét közölte a Tolnamegyei Ujság 1923. december 15-i száma. A kincstári főtanácsos, a szekszárdi kerület nemzetgyűlési képviselője egy millió korona adományt juttatott Vendl István szekszárdi polgármesternek a következő levél kíséretében: „Kedves Barátom! Mellékelten küldök Neked egymillió koronát. Az összeget menyasszonyommal együtt küldjük a szekszárdi szegényeknek. Közelgő esküvőnk alkalmából így hisszük legjobban megünnepelni a szeretet ünnepét s nagyon örülnénk, ha mentől több szegény ember karácsonyát tudnánk ezzel egy kicsit is melegebbé, örömteljesebbé tenni. Baráti üdvözlettel: Őrffy Imre.“

100 ÉVE halálos szerencsétlenség történt a nagymányoki bányában – ismertette a tragikus eseményt a Tolnamegyei Ujság 1923. december 15-i száma. „Kovacsics Rezső aknász, Pauer József és Láng János együtt dolgozott a nagymányoki kőszénbánya Szarvas-tárnájának IV/a. szintjén, ahol aknamélyitést végeztek. Azonban a kőzet leszakadt és egy ötmétermázsás darab ráesett Láng Jánosra. Az omlás okozta légnyomástól a bányászok lámpái elaludtak, úgy hogy eleinte teljes sötétségben voltak. Segélykiáltásaikra odasiettek a társaik, akiknek a lámpája világánál azután Lángról leszedték az összeomlott kőzettörmelékeket. Dr. Vitéz bányafőorvos részesítette Lángot az első orvosi segítségben és aziránt is intézkedett, hogy kocsin azonnal beszállítsák a szekszárdi Ferenc közkórház sebészeti osztályára. A sérült azonban még szállítás közben meghalt. Pályatársai nagy részvéte mellett Nagymányokon temették el a bánya áldozatát, aki mindössze csak 19 évet élt.”

100 ÉVE efogott betörők történetét adta közre a Tolnamegyei Ujság 1923. december 15-i száma. „Tolvajok jártak a kajdacsi óvónő lakásán. A tettesek az ablakot kifeszítve hatoltak a lakásba, ahol összeszedték az összes ruhaneműt és magukkal vitték. Veres Balázs kajdacsi csendőrtörzsőrmester polgári ruhába öltözve indult a tettesek kézrekeritésére. A kajdacsi vasútállomáson két gyanús fiatal embert látott, akik a szekszárdi vonatot várták. Veres beszélgetni kezdett velük, majd igazoltatta őket. Az állomás mögött a fák között elrejtve hamarosan megtalálta az ellopott dolgokat is, amelyeket a betörők az óvónő kosarában vittek el. A két betörő, Ritz János és Lesták Mihály mohácsi lakosok, bevallották a lopást és kiderült róluk az is, hogy több rendbeli lopás miatt körözik őket.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában