Átadó ünnepség

2023.12.08. 15:46

Megújult a Platán otthon homlokzata

Megújult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Platán Otthon homlokzata Dombóváron. Ennek apropóján tartottak átadó ünnepséget december 7-én, amelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is részt vett.

Vizin Balázs

Megújult a Gondviselés Háza Platán Otthon homlokzata (A szerző felvétele)

Az eseményen elhangzott, hogy a Szabadság utca 6. szám alatt működő intézmény 1996. január 22-én nyitotta meg kapuit, mint Gondozási Központ, majd 1998-ban egy pályázati forrásból férőhelybővítés miatt új lakószárny épült, s így 37 férőhelyes családias otthon fogadja az odaérkezőket. Már ekkor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segített ágyakkal és textíliákkal az intézmény berendezésében. Az intézmény 2002-2020 között a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás központjaként is működött. 

Jelenleg is 37 fős idősek otthonaként működik, 2020 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában. Sajnos az épület állaga az évek folyamán folyamatosan romlott, homlokzata, tetőszerkezete olyan rossz állapotba került, hogy már-már méltatlannak mondhatnánk idősek ellátására. Az idei esztendőben lehetőségük nyílt az épület homlokzatának felújítására, amellyel ismét méltó külsőt kapott a polgári stílusú homlokzat. 

Összefogás segítette a megújulást 

A beruházásra egy összefogás adott lehetőséget, amelynek előkészítéséhez és kivitelezéséhez nagyon sok segítséget kaptak Sebrek Csaba helyi építésztől. Az épület süllyedése miatt injektálni kellett az otthon homlokzati részét, amelyet a budapesti Csillagtér Építőipari Kft. végzett el. Ezt követően ablakcserére került sor, amelyet Gombita Emese egyéni vállalkozó végzett, a homlokzatfelújítás minőségi és korhű kivitelezése pedig a Hegyi-Piktor Szobafestő és Mázoló Kft. munkáját dicséri. A homlokzati csatorna is megújult. Az összesen 10.823.005 forint értékű beruházáshoz Dombóvár Város Önkormányzata 2.200.000 forinttal járult hozzá a helyi védelem alatt álló építészeti örökség felújítását szolgáló vissza nem térítendő önkormányzati támogatásra benyújtott 2023. évi pályázatából, a többit a régió a saját forrásából finanszírozta.

 – Gratulálok a beruházáshoz Horváthné Gyánó Bernadett intézményvezető asszonynak, Pintér Szilárd polgármester úrnak és további sok sikert kívánok! – mondta Potápi Árpád János az átadó ünnepségen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában