Évértékelő

2024.01.17. 17:30

A falu legégetőbb problémáit önerőből oldották meg

Igaz komolyabb pályázati támogatások nem segítették a györkönyi vezetés munkáját az elmúlt évben, ennek ellenére több kisebb-nagyobb munkát sikerült elvégezniük – tudtuk meg Braun Zoltán polgármestertől.

Gazsó Rita

Györkönyben tavaly is igen színes volt a programkínálat, ahhoz képest különösen, hogy mindössze alig több mint ezer fő feletti a lélekszám

Fotó: Molnár Gyula

Két pályázatot adott be a tavalyi évben Györköny, egyet a Magyar Falu programba, melynek segítségével a falu növekvő lakosságának egy új utcaszakaszt hoznának létre, ahol új parcellákon lehet majd építkezni. A másik egy TOP pályázat, ahol a csapadékvíz elvezető rendszer tökéletesítésére adtak be támogatási igényt. 

– Sajnos egyelőre ezeken nem nyert Györköny. A falu legégetőbb problémáit, a kisebb karbantartási munkákat, felújításokat saját forrásból próbáltuk, próbáljuk megoldani – mondta az elmúlt hónapokra visszatekintve Braun Zoltán polgármester. – Tavaly így például az iskola épületénél történt pár kisebb beruházás. Az intézmény egy új kaput kapott, mellette egy zúzottköves parkolót épített ki az önkormányzat. Kérésükre elvégeztünk itt egy kisebb csapadékvíz elvezetési munkát, egy beázásból eredő homlokzat-felújítást, valamint egy udvari játék beszerzéséhez kértek segítséget az önkormányzattól – számolt be a településvezető. 

Mint mondta, az óvodánál kicsit komolyabb beruházás történt, térkővel burkolták az udvart, illetve új tetőt is kapott az intézmény épülete. Az önkormányzati cég pályázott és nyert kisebb kommunális gépeket, valamint egy takarítógépet a sportcsarnok részére. A piacozóknak is terveznek egy parkolót kialakítani, egy raktárral és mosdóval, amely várhatóan még az év elején kiépülhet.

A szennyvíz-elvezetés is megoldódik hamarosan

A nyár eleji vihar több kárt is okozott, egy pincefaluban található épületet szinte kiemelt a helyéről, valamint leszakadt a györkönyi evangélikus templom csúcsa. Előbbit a Györkönyi Pincehegyért Egyesület tagjainak segítségével sikerült helyrehozni, a templomtornyot pedig helyi lakossági összefogással sikerült helyreállítani, amit később az állam is támogatott.

Egy komolyabb beruházás, – másik négy településsel közösen egy szennyvíz elvezető kialakítása, csatornázás – azért folyik Györkönyben, amelynek része egy szennyvíztisztítóközpont kialakítása. Braun Zoltán úgy fogalmazott, hogy emiatt Györköny egyelőre fel van túrva, a helyzet tavaszra rendeződhet. Ha ez lezárult, a burkolatot is rendbe teszik, az olyan helyeken is, ahol már felújításra szorult. 

Színes programpalettáról választhatnak a helyiek

Györkönyben tavaly is igen színes volt a programkínálat, ahhoz képest különösen, hogy mindössze alig több mint ezer fő feletti a lélekszám. Mindez a polgármester szerint legfőképp a civil szervezetek munkáját dicséri. Januárban a Pincehegyért Egyesület disznóvágásával indult a rendezvények sora, februárban a Glöckner János Egyesület egy sváb bált rendezett, de volt vadászbál, majd áprilisban a borverseny következett a borászbállal. Májusban a Fiatalok Egymásért Egyesület májusfa állító eseményt hívott életre a pincefaluban, majd az iskolai és óvodai munkaközösség gyermeknapot szervezett május végén. 

Júniusban Györköny egyik legkomolyabb eseményének, a ZeGaBo elnevezésű programnak adott helyet a falu, júliusban pedig a Funky-party Village Beach és Fánkfesztivál pezsdítette fel a falu életét, mindkettőre rengeteg vendég sereglett Györkönybe a legkülönbözőbb helyekről. Augusztusban szervezték meg a Nemzetiségi és Falunapot, a meglehetősen hideg esték és a túl sűrű programok miatt ez kevésbé volt nagy siker, amely miatt a szüreti bált sem tartották meg tavaly.

A helyiek is beszállnak a szervezésbe, így több programot meg tudnak valósítani

– Ez „kiütötte a biztosítékot” az itt élőknél, így a jövő évi programokat közösen egyeztetve beszéltük át az ősszel, begyűjtve mindazok elérhetőségét, akik szívesen segítenek a programok megszervezésében. Kicsi falu vagyunk, kicsi erőforrásokkal, de ha az itt élők is beszállnak a munkába, sokkal több feladatot meg tudunk valósítani – jelezte Braun Zoltán, akitől megtudtuk, hogy az új évben mindenképpen lesz szüreti rendezvény is, egy komoly szüreti felvonulással és egy lovas derbyvel a covid előtti időszakhoz hasonlóan.

Tavaly idősek napja, kórustalálkozó, majd falukarácsony zárta a programok sorát. Utóbbinál a karácsonyi templomi műsor után egy kis teázásra, forraltborozásra, sütizésre és az óvoda által szervezett kis ajándékvásárra várták az érdeklődőket, amely igazi karácsonyi hangulatban zajlott.

Györkönyben ezer itt élőre közel száz adózó jut

Az évet értékelve Braun Zoltán elmondta, az önkormányzat stabil költségvetéssel rendelkezik, van saját forrása. Györköny stabilitását az adja, hogy az ezer itt élőre közel száz adózó jut. – Ezen dolgozunk, hogy minél jobb legyen az adóerő képességünk – hangsúlyozta a polgármester. Ennek köszönhető, hogy jut forrás jó néhány fejlesztésre: az év végéhez közelítve döntöttek például a helyi játszóterek felújításáról, amelyeknek megtörtént a felmérése és árajánlatokat is kértek rá.

Az óvoda játszóterének megújítását az év vége felé megjelent Magyar Falu programból szándékozzák megpályázni, míg a települési játszóteret önerőből valósítják majd meg. A tervek szerint emellett a Pincefaluban található régi játszóteret is felújítják, illetve mellette egy kis kalandparkot alakítanak ki, utóbbi annak függvénye, hogy mennyi forrás marad a többi feladat elvégzését követően, illetve sikerül-e támogatást találni rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában