Teol.hu podcast

2024.01.11. 19:00

Az igazi vadászat a természet szeretetében rejlik – podcast

A vadászokat manapság igen sokan támadják a vadak leölése miatt, különböző fórumokon egyenesen közellenségnek tekintik őket, pedig a vadászat nem szól másról, mint a természet védelméről, a vadállomány szinten tartásáról.

Wehovszkyné Tóth Tímea

Fotó: MW

Az önjelölt állatvédők hatalmasat tévednek, amikor ellenséggé kiáltják ki a vadászokat, nem veszik ugyanis figyelembe, hogy az orvvadászok ténykedései, az értelmetlen, sokszor kíméletlen állat leölések sokkal nagyobb publicitást kapnak, mint a vadászat valódi természetvédelmi funkciója.

A valódi vadász felelősséget érez a természetért, kellő szaktudással bír, hozzáértéssel és biztonságban cselekszik, tiszteletben tartja az állatok méltóságát, önmérsékletet tanúsít. Nem sportból lövi le az állatot, hanem a populáció védelmében.

Forrás: Shutterstock

Legfőbb feladatuk a természet védelme, melybe beletartozik az állatok téli etetése, az egészségük rendszeres figyelése, az állomány túlszaporodása elleni védelem, azaz a vadászat.

A vadászat ellen ágálók általában nem veszik figyelembe, hogy egy adott területnek mekkora eltartóképessége van, azaz mekkora állatállományt tud fenntartani. Ha a vadak túlszaporodnának egy adott területen, akkor tömegével jelennének meg a városok, falvak utcáin élelmet keresve.

Nem szabad azt hinni, hogy a vadászt nem érinti meg az elmúlás az állat elejtésekor. Az állat elejtésével járó rituáléval tisztelegnek a vadnak az elvett élet előtt. Ennek megnyilvánulási formái a ravatal, a levett kalap, az utolsó falat, a seb elfedése, a főhajtás vagy az elejtett állat halálát zengő kürtjel.

Forrás: Shutterstock

A vadászok munkáját kutyák is segítik, akik igazi társaknak tekinthetők. Az ő feladatuk a vad keresése és felhajtása. Vendégünk, Babos-Varga Klára maga is vadász, mellette vadászkutyákat tenyészt és tanít be. A természet szeretete hozzátartozik életéhez és ezt adja tovább gyerekeinek is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában