Házak és lakások

2024.01.03. 13:14

Jó évet zárt a hazai ingatlanpiac

Tavaly 21 százalékos fellendülés jellemezte a hazai lakóingatlan-piacot az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 2023-ban meghaladhatja a 130 ezret a értékesített házak és lakások száma.

Bencze Péter

Illusztráció: Shutterstock

Tavaly decemberben országosan 7813 lakóingatlan cserélt tulajdonost, 21 százalékkal több 2022 decemberénél, így éves szinten elérte a szakértők által várt 90-110 ezres sávot – közölte az egyik legnagyobb hazai értékesítő hálózat kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a 2024-es évre aktívabb ingatlanpiacon 110-130 ezer adásvételt vár az ingatlanközvetítő vállalat. 

A becsült 7813 tranzakcióval december a harmadik legerősebb hónap volt 2023-ban, miközben általában a leggyengébbek közé tartozik az év utolsó hónapjának forgalma. Éves szinten a becsült 91 ezer tranzakció a pontos számok beérkezése után még növekedik majd – írták. 

Az ingatlan- és hitelpiaci szempontból is erős év végét az otthonteremtési támogatások változása okozta az értékesítő cég szakértői szerint, a kifutó csok-kedvezményt még számos család igénybe vette az esztendő végén. A 2024-es év első kérdése pedig az, hogy mennyien vártak ki az új támogatások miatt, milyen lendületet adhat az új csok plusz, a megemelt falusi csok és babaváró hitel – fogalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában