Veszélyhelyzet

2024.01.26. 11:30

Saját pénzét tette kockára az útszóró sóért Hőgyész polgármestere

Veszélyhelyzetet hirdetett január 23-án, kedden Máté Szabolcs, Hőgyész polgármestere. Az ónos eső miatt csúszóssá váltak az utak, nem volt útszóró só. Lapunknak elmondta, hogy a hőgyészi képviselő-testület napokkal korábban megvonta polgármester hatásköreit, ezért alakult ki a helyzet.

Brunner Mónika
20200908_Hőgyész_almanach_KA_TN (2)
Önkormányzati választási csaták kezdődtek Hőgyészen, a fotón Máté Szabolcs polgármester
Fotó: Kiss Albert

Máté Szabolcs polgármester közösségi oldalán tette közzé, hogy a hőgyészi alpolgármester és három képviselő január tizenkilencedikén eltörölte a polgármesteri- és a pénzügyi bizottsági átruházott hatásköreit. Ennek következtében minden döntést csak a képviselő-testület hozhat meg. Máté Szabolcs nem volt ott a pénteki rendkívüli határozathozatalon, csak aznap délután értesült erről. Kedden pedig érkezett az ónos eső, a hideg, életveszélyessé váltak az utak, és a korábban beszerzett útszóró só kevésnek bizonyult.  

Saját pénzét kockáztatta 

– Kedden reggel hat órakor hívtak a hőgyészi óvodából, hogy csúszósak az utak, elhasználták az összes útszóró sót, és a hőgyészi bölcsőde hosszú, meredek útját már nem tudják síkosság-mentesíteni. Miután a képviselő-testület megvonta a jogköreimet, nem tudtam saját hatáskörben azonnal rendezni a helyzetet – mondta lapunknak Máté Szabolcs. 

A polgármesteri döntési jogköre megvonása után sem útszóró sót, sem homokot, sem üzemanyagot a munkagépekbe nem tudott vásárolni. Úgy döntött, saját pénzét kockáztatja, hogy a helyzet mielőbb rendeződjön. 

– Felhívtam a helyi vállalkozót, és kértem tőle útszóró sót azzal, hogy írja fel a nevemre. Jeleztem neki, ha a képviselő-testület úgy dönt, hogy nem fizeti ki az útszóró sót, akkor kifizetem a saját pénzemből. Körülbelül hatvanezer forintról van szó. A síkosság-mentesítést ezután haladéktalanul megkezdtük – tette hozzá.  

Háborognak a hőgyészi lakosok 

Eközben a lakosok a polgármester közösségi oldalán, a posztja alatti kommentekben háborognak, hogyan fordulhatott elő az útszórósó hiány Hőgyészen. 

– Jogászokkal egyeztettem, elmondták, hogy bármi rendkívüli történik Hőgyészen, a január tizenkilencedikei polgármesteri azonnali döntési jogköreim megvonása után egyszerűen mindenhez testületi döntés kell. Mivel a négy képviselő előterjesztése véleményem szerint nem felelt meg az önkormányzat szervezeti és működési szabályainak, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályához fordultam. Átvizsgálják a hőgyészi képviselő-testületi jegyzőkönyvet, a jogköreim megvonásáról szóló előterjesztés jogszerűségét, és azután döntést hoznak – mondta Máté Szabolcs.   

Amiről ők döntöttek 

Máté Szabolcs a helyzetet ismertetve hozzátette, hogy a döntést megszavazó egyik képviselő azt mondta, ők szerinte csak arról döntöttek, hogy a hazánkban a covid veszélyhelyzet feloldása után kapja vissza a testület a döntési jogköreit. Ez azonban megtörtént, amikor azt feloldották. Utána megtartották az első testületi ülést, ott ez el is hangzott.

Máté Szabolcs elmondta nekik, hogy ha az önkormányzat szervezeti működési szabályzata (SZMSZ) szerinti hatásvizsgálatot az előterjesztés benyújtása előtt elvégezték volna, nem lenne ez a probléma. A jelenlegi helyzetben azonban mindenről testületi ülésen kell dönteni. Rendkívüli helyzetben rendkívüli ülésen.  

Rendkívüli testületi ülések lesznek Hőgyészen 

Máté Szabolcs polgármester ismertette, hogy január 25-én, csütörtökön két önkormányzati autó tankolásáról, az útszóró só vásárlásáról és egy idős, cukorbeteg lakos segélyéről kellett dönteni, akinek már nem volt mit ennie, és az inzulinját sem tudta kiváltani.

– Az egyik képviselő azt javasolta, hogy hasonló helyzetben nyugodtan intézkedjek, utána pedig ők eldöntik, hogy jogosan döntöttem -e, és annak pénzügyi rendezését jóváhagyják -e vagy sem. A szabály az szabály, minden ilyen döntésre rendkívüli testületi ülést fogok összehívni, akár hetente többször is – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában