NAV

2024.01.31. 12:05

Utalással is fizethető az egészségügyi szolgáltatási járulék

Havonta 11 300 forintot kell fizetniük 2024-ben azoknak, akik nem biztosítottak és más módon sem jogosultak az egészségügyi ellátásra – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Teol.hu

A kép illusztráció.

A befizetés online, a NAV Ügyfélportálján, illetve átutalással is kényelmesen rendezhető – hívta fel a figyelmet a NAV. Hozzátették, ilyenkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelét annak, aki után a járulékot befizetik. Aki ragaszkodik a csekkhez, az a 1819-es számon hívható NAV Infóvonalon tud kérni. Az igényléshez az adóazonosító jelet kell megadni, a csekket a NAV a nyilvántartásában szereplő levelezési címre postázza.

A járulékot a 10032000-06055826 számú, NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlára kell befizetni, mindig a következő hónap 12-éig, a januári kötelezettséget tehát február 12-éig. A járulék havi összege 11 300 forint, napi összege pedig – ha nem a teljes hónapra kell fizetni – 380 forint.

A járulékot azoknak kell megfizetniük, akik nem biztosítottak, azaz nincs munkaviszonyuk, nem egyéni vagy társas vállalkozók, nem biztosított őstermelők, nem kapnak álláskeresési támogatást és más módon sem jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére. Például a nyugdíjasok, nappali tagozatos tanulók vagy hallgatók, a szociálisan rászorultak, a különféle anyasági ellátásban részesülők jogosultak az ellátásra, így nekik nem kell fizetniük. A biztosítottak és egészségügyi szolgáltatási járulékra más jogcímen jogosultak köréről részletes leírás a NAV honlapján, a 91. számú információs füzetben olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában