Formagyakorlatok Szekszárdon

2024.02.24. 11:30

A para-karate több mint tíz éve lehetőség a sérült emberek számára

Para-karatékák versenyeztek nemrégiben Szekszárdon, a Csapó középiskola sportcsarnokában. A karate speciális területét sérült emberek számára dolgozták ki, a vármegyeszékhelyen több mint tíz éve elérhető a mozgássérült vagy értelmileg akadályozott fiatalok számára.

Révészné Hanol Erzsébet

Az ország több pontjáról érkeztek a versenyzők.

Fotó: Kiss Albert (archiv)

Nemzetközi para-karate verseny helyszíne volt az elmúlt hétvégén a szekszárdi Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum sportcsarnoka. A megmérettetést a para-karatét világszerte összefogó I Karate Globallal közösen szervezte az Athlészisz Alapítvány. Ez utóbbi szervezet sportegyesületének színeiben edzenek és versenyeznek a szekszárdi, a decsi és a szálkai para-karatékák. Egyik edzőjük Rendás Péter, aki a verseny szervezésében is részt vett. 

Az ország minden részéből és külföldről is jöttek

Elmondta, hogy több mint negyven induló volt a kupán. Érkeztek versenyzők az ország több pontjáról, illetve Belgiumból, Litvániából és Szlovéniából is. Autisták, Down-szindrómával élők, vakok és gyengénlátók, mozgásukban korlátozottak, illetve szellemi sérültek egyaránt megmérették magukat a formagyakorlatok során. Egyéni, páros és csapat kategóriák is voltak.

Hozzátette, hogy a karate speciális területét a belga Eric Bortels dolgozta ki. Módszere alapján sérültségi foktól függetlenül végezhetőek a gyakorlatok. Az ágazat a sportág őshazájában, Japánban is ismertté és elfogadottá vált. Hazánkba Herceg Balázs, a magyarországi JKS elnök és Eric Bortels barátságának köszönhetően jutott el.

Hozzájárul a társadalmi beilleszkedéshez

Szekszárdon több mint tíz éve honosodott meg a para-karate, illetve a decsi Bendegúz Fogyatékos Napközi fiataljaival foglalkoznak a szekszárdi edzők, és mostanra Szálkán is lett edzési lehetőség a sérült emberek számára. A közös munka hozzájárul a társadalmi beilleszkedéshez. Ebben annak is szerepe van, hogy a sport kihívások elé állítja a sérült embereket, célt ad számukra és kimozdítja őket megszokott közegükből. Nemcsak fizikai, hanem mentális fejlesztés is elérhető ezzel a módszerrel – hangsúlyozta Rendás Péter. Az Athlészisz Alapítvány szintén ezt a célt szolgálja. Tíz éve alakult a szervezet, hogy a mozgássérült vagy értelmileg akadályozott emberek sportolási lehetőségeit elősegítse, felismerve a sport fejlesztő hatását.

Nyáron a dublini világbajnokságra utazhatnak

Rendás Péter kiemelte, hogy az önkormányzat részéről Móra Viktória képviselő, míg a Csapó középiskola részéről Fülöp Mónika igazgató segítette a szervezést, az iskola több dolgozója mellett. A szentendrei Tatami-Sport Kft.-t, a Garai Pincét szintén a támogatók között említette, hozzátéve, hogy edzőtársa, Pajger Zoltán, valamint családtagjaik és a decsi Bendegúz Fogyatékos Napközi dolgozói is sok segítséget nyújtottak. Külön kiemelte a Magyar Karate Szakszövetség bíróit is, akik az ország távolabbi pontjairól érkeztek a versenyre.

Az Athlészisz Sportegyesület tagjaként a szekszárdi, a decsi és a szálkai para-karatékák közül többen további versenyeken is megmutatják magukat idén. Van, akire litvániai és svédországi verseny is vár, nyáron a dublini világbajnokságra utazhatnak, és egyikük Japánba is meghívást kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában