Pazar bált tartottak Szekszárdon a mérnökök és a jogászok

2024.02.04. 11:50

A Tolna vármegyei mérnököket és jogászokat Horváth Kálmán főispán is köszöntötte

Pazar bált tartottak a Tolna vármegyei mérnökök és jogászok február harmadikán a Babits Mihály Kulturális Központban. Pezsgőkoktél, konyakos libamájpástétom a vendégeknek, óriási ajándékcsomagok a tombola nyerteseinek. A Bartina Néptánc Egyesület nyitótánca alapozta meg a báli hangulatot, és az est sztárfellépője Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda koronázta meg az estet.

Brunner Mónika

A főispán táncra biztatott mindenkit, nem eredménytelenül

Fotó: Makovics Kornél

Az idei év a második alkalom, hogy megrendezték a Tolna vármegyei mérnökök és jogászok Mérnök-Jogász Bálját, amely a Tolna Vármegyei Mérnöki Kamara és a Magyar Jogász Egylet Tolna Megyei Szervezete életében az év egyik legjelentősebb eseménye, és a  Tolna vármegyei mérnökök számára már a huszonhatodik Mérnökbált is jelenti. 

Értékes tombolanyeremények 

Palotásné Kővári Terézia, a Tolna Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke köszöntő beszédében elhangzott, hogy a jogászokhoz hasonlóan a vírushelyzet éveiben ők sem tudtak önálló bált szervezni, így a pandémia miatt 2020-ban bálozhattak mérnök kollégáikkal utoljára. Hozzátette: bíznak abban, hogy a bál sikeréhez a számtalan értékes tombolanyeremény is hozzájárul majd, amelyekből az első helyen álló főnyeremény háromszázezer forint értékű utazási utalvány. 

A jogász a társadalom mérnöke

Dr. Szabó Tamás, a Magyar Jogász Egylet Tolna Megyei Szervezetének elnöke köszöntő beszédében elhangzott, hogy a mérnökök és a jogászok között nem csak az immár tradicionálisan együtt tartott bál a közös. 

Idézte Lenkovics Barnabás kortárs jogászprofesszor gondolatát, aki szerint a jogász a társadalom mérnöke. Hozzátette: a mérnök pedig a természettudományok jogásza, amikor mindennapi munkáját az egyes tudományterületek törvényeinek alkalmazásával végzi. Dr. Szepes András, a Magyar Mérnöki Kamara elnökségének tagja is mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánt.

A bál társadalmi esemény is 

Dr. Horváth Kálmán főispán köszöntő beszédében elhangzott, hogy maga is jogász, nagyjából most már ötven éve, jurátusként kezdte, aztán ügyvédként élte meg a hivatását, persze most éppen nem, de a joghoz így is köze van. Ismertette, hogy a jogászbáloknak közel kétszáz éves hagyománya van az országban, Tolna vármegyében már az  1830-as években is voltak jogászok, természetesen más hivatásrendek is, amelyek elkezdték ezt a szórakozási formát.

A bál a hivatásrendek egyfajta seregszemléje, hiszen nem a  hivatalban találkoznak a kollégák, hanem össze tudnak jönni ilyen kellemes körülmények között is. Ám ez nem csak szórakozási lehetőség, hanem egy társadalmi esemény is, mondta, majd megnyitotta a bált, hozzátéve: mindenkinek kötelező táncolni.

A báli hangulatot a Bartina Néptánc Egyesület alapozta Rocky című nyitótáncával, majd később érkezett Zséda, aki fellépésével megkoronázta az estét. 

Pezsgőkoktél és konyakos libamájpástétom 

Ízelítő az étlapból: Pezsgőkoktél bodzahabbal, mentával. Hájas tésztába töltött ízelítők mangalicasonkával, tormakrémmel, valamint kéksajjtal, olívabogyóval. Levesek: Sütőtök krémleves pirított magvakkal. Tárkonyos borjúragú leves gazdagon. Meleg ételek: Gemenci vörösboros vadragu erdei gombákkal, szalonnás zsemlegombóccal. Konfitált kacsacomb, aszalt szilvás párolt lilakáposztával. Parajlevéllel töltött harcsatekercs mézes-citrusos grillezett gyökérzöldségekkel. Dijoni mustáros sertésszűz érmék rozmaringos burgonygerezdekkel. Hideg ételek: Konyakos libamájpástétom lilahagyma chutney-val. Aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemell. Házi sonkanyárs, koktélparadicsommal, mozzarellával. Kapros cukkini fasírt. Saláták: Friss vitaminsaláta dresszingekkel. Waldorf-saláta. Desszertek: Sajttorta áfonyamártással. "Franciakrémes" pohárkrém. Éjféli vacsora: Erdélyi töltött káposzta friss kenyérrel, tejföllel. 

Prominens meghívott vendégek, feleségeik és párjaik 

Dr. Horváth Kálmán főispán a feleségével jelent meg a bálon. Dr. Szepes András, a Magyar Mérnöki Kamara elnökségének tagja, a Fejér Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke és felesége, Rittenbacher Ödön, a Tolna Vármegyei Mérnöki Kamara partnerkamarája, a Heves Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke és felesége, Harkai Miklós és Márkus Pál, a Tolna Vármegyei Mérnöki Kamara partnerkamarája, a Nógrád Vármegyei Mérnöki kamara alelnökei és feleségeik is tiszteletüket tették az eseményen, emellett a Dél-dunántúli Építész Kamara elnöke, Molnár Csaba és építész kollégái párjaikkal és a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke, Gaál Zoltán és párja, valamint orvosok és párjaik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában