Segítség a családoknak

2024.02.28. 15:30

Babaköszöntő támogatást vezettek be Dunaföldváron

Babaköszöntő támogatást vezetett be a város önkormányzata január 1-től Dunaföldváron, amellyel a város célja, hogy csökkentse az újszülött gyermekek szüleinek gyermekneveléssel járó anyagi terheit – számolt be a Part Oldalak.

Gazsó Rita

Csökkenteni szeretnék az újszülött gyermekek szüleinek gyermekneveléssel járó anyagi terheit (Illusztráció: MW)

A rendelet hatálya kiterjed minden anyakönyvezett újszülött gyermekre, akinek lakóhelyéül a születésekor a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba dunaföldvári lakcím kerül, valamint ha az újszülött gyermek születésekor vagy örökbefogadásakor legalább egyik szülője Dunaföldvár közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, életvitelszerűen Dunaföldváron él, és a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap hússzoros összegét, ami jelenleg havi 570 ezer forintban van meghatározva.

A dunaföldvári portál azt írja: az újszülött gyermekek családjai egy 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt, valamint Dunaföldvár címerével ellátott emléklapot kapnak. A vásárlási utalványt a támogatás megállapítását követően legkésőbb három hónapon belül megkapják az érintettek.

A támogatást hivatalból, a szülő által tett nyilatkozat alapján, vagyonvizsgálat nélkül állapítják meg. A nyilatkozatot a Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szociális Irodáján kell benyújtani a gyermek születését követő 6 hónapon belül. A határidő jogvesztő. A nyilatkozat az önkormányzat honlapjáról letölthető, és ügyfélkapun keresztül is benyújtható.

Az újszülött gyermekek támogatása ikerszülés esetében gyermekenként külön-külön történik. A támogatást egy gyermek után csak az egyik szülő, külön élő szülők esetében a gyermekkel egy háztartásban élő szülő jogosult igénybe venni. Nem jogosult a támogatásra a szülő, ha a szülői felügyeleti jogát bíróság korlátozta vagy megszüntette, vagy a gyermek gyermekvédelmi szakellátásba került. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában