2024.02.10. 21:00
Disznóságok dukáltak a kékfrankos borok mellé (videóval)
Minden jegy elkelt a hétvégi, szekszárdi Kékfrankos Toros rendezvényre, amely lehetőséget adott arra, hogy a házigazda borászatok és a vendég pincészetek bemutassák, milyen sokféle stílusú bor készíthető ebből a szőlőfajtából. Mindezt disznótoros fogások kíséretében.
Beérni látszik a szekszárdi borászok azon törekvése, amellyel néhány éve életre hívták a Kékfrankos Toros elnevezésű bortúrát, a hatodik alkalommal meghirdetett szombati rendezvényre ugyanis minden jegy elkelt.
![](https://cdn.teol.hu/2024/02/cvW3ADmELivYeeGa1bHe-t_k1zGq3NSSgcoi3HGMMp4/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMxZWZlMmMzYTVkMTRjZDg4ZjU3OWQxNzU5ZWExY2Ji.jpg)
A Bodri, a Fritz és a Takler pincészetek voltak a házigazdák, és további két-két borászatot is vendégül láttak a borvidékről, így bemutatva a kékfrankos sokszínűségét. A Bodri Pincészetnél Bősz Adrián és a Schieber Pincészet, a Takler Borbirtokon a Heimann Családi Borbirtok, valamint a Sebestyén Pince, míg a Fritz Pincészetnél a Németh János Pincészet és a Vesztergombi Pincészet kínálta borait a vendéglátó mellett.
Disznótoros ételeket kóstolhattak a borok mellé
Téli túra lévén pedig, az évszaknak megfelelően, helyi alapanyagokból készült disznótoros ételeket kóstolhattak az érdeklődők. Bodriéknál disznótoros savanyú pörkölt várta a vendégeket tepertős szalvétagombóccal, Takleréknál sült hurkát, kolbászt ehettek tört burgonyával, Fritzéknél pedig citromos-tárkonyos malaclevest, illetve rétest – avatott be Kieszné Huszár Dóra, a Szekszárd Borvidék Nkft. ügyvezetője.
Egyre komolyabb tételek kerülnek palackba kékfrankosból
Kérdésünkre Takler András, a Takler Borbirtok tulajdonosa, kereskedelmi vezetője, marketingese elmondta, hogy a kékfrankos hazánk vezető szőlőfajtája, amelynek mindhárom vendéglátó borászatnál elkötelezett hívei, és céljuk eloszlatni azt a tévhitet, hogy ebből a szőlőfajtából csak savas, vékony tömegbor készülhet.
Mint mondta, egyre komolyabb tételek kerülnek palackba kékfrankosból, amelyek nemzetközileg is elismerést szereznek. Kiemelte, hogy a kékfrankos adja nemcsak a rozék, hanem a Bikavér alapját is, így rendkívül fontos, különösen ezen a borvidéken. Fajtaborként beleillik az elegáns borok stílusába, és a gasztronómiában is megállja a helyét.
Változatos stílusú borok készülhetnek a fajtából
Sebestyén Csilla, Nemzetközi Borakadémikus szintén arról beszélt, hogy a kékfrankos még nem feltétlenül kapta meg azt az elismerést, amelyet megérdemel. Remek, változatos stílusú borokat készíthetnek belőle, könnyedebbek épp úgy, mint magas prémium kategóriába tartozók. A Kékfrankos Toros pedig kiváló alkalom arra, hogy ezt a sokszínűséget megmutassák a borkedvelőknek.
A Sebestyén Pince a tavalyi Kékfrankos Rozé mellett egy dűlőszelekcióval, a 2021-es évjáratú Porkoláb völgyi Kékfrankossal képviseltette magát a rendezvényen.
– Utóbbi bor az elegáns arcát mutatja meg a kékfrankosnak – tette hozzá a szakember. Mindemellett azt hangsúlyozta, hogy a kékfrankosé lehet a jövő, hiszen a klímaváltozásnak is ellenáll, jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz.
Kékfrankos Toros
Fotók: Mártonfai DénesFata Gábor, a Bodri Pincészet vendéglátó igazgató-helyettese úgy véli, a nagy érdeklődés okán az sem kizárt, hogy a jövőben akár kétnapossá növi ki magát a rendezvény. Az idei résztvevőket – miután regisztráltak a Garay Élménypincénél – külön buszjáratokkal szállították a vendéglátó pincészetekhez.
Teol.hu videó
- Közlekedj okosan napon kerekeztek a gyerekek (videó)
- Hatalmas bulit eredményezett a ponthatárok kihirdetése (videó)
- Kevés volt az érdeklődő a szerdai szekszárdi piacon (videó)
- Bognár György szerint most indul a nemzetközi szereplés a Paks számára (videóval)
- A KSC Szekszárd új légiósai már várják a közös munkát (videó)