Hajdan

2024.02.22. 07:30

Farkasokat láttak Hőgyész közelében

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

110 ÉVE ismét farkasok tűntek fel megyénkben – vetítette az olvasók elé a ragadozókat a Tolnamegyei Közlöny 1914. február 22-i száma. „Hőgyészről írják, hogy gróf Apponyi Géza Rudolfmajor pusztáján Fülöp János juhász négy farkast látott holdvilágnál, közvetlen közelben. Erre a hírre másnap Kalaznó község egész lakossága kivonult, átkutatták az egész környéket, de egy összetépett őznél egyebet nem találtak. Ez azonban semmit sem bizonyít, mert az ilyen tömeges hajtás lármás előkészülettel jár, a farkas pedig a legkisebb neszre kilométereken át fut egyfolytában, mindig fedett helyeken. A Bátaszék mellett fekvő pörbölyi erdőben is farkasok tanyáznak. Az erdőőrök azt mondják, hogy a farkasok állandóan egy nagyobb vaddisznófalka nyomában vannak s körülbelül minden második nap egy süldőt összetépnek.”

110 ÉVE a Ferencz József rend lovagkeresztjének tulajdonosa lett  Reich Oszkár vármegyei tiszteletbeli főszolgabíró – hozta nyilvánosságra az uralkodó, azaz Ferenc József császár és király elismerését a Tolnamegyei Közlöny 1914. február 22-i száma. „Reich Oszkár már több éve Tamásiban működik mint szolgabíró, illetőleg tb. főszolgabíró. A tavalyi tolnai lovassági gyakorlatoknál állandóan érintkezésben állt a hadvezetőséggel, mint tartalékos hadnagy értett is a katona dolgokhoz és ezen réven szerzett érdemet a kitüntetésre.”

110 ÉVE halvacsorán látta vendégül a híveket Vitkovics Ferenc szentszéki ülnök, plébános a szakcsi katolikus körben – adott ízelítőt az eseményről a a Tolnamegyei Közlöny 1914. február 22-i száma. „A kitűnően sikerült halászlét Tőry Jenő jegyző, volt dunamelléki lakos főzte. Hogy milyen jó volt a halászlé, az is bizonyítja, mert bizony a 25 kiló pompás hal kevésnek bizonyult. Igen szép számmal volt a vidék is képviselve és a jó kedvű társaság csak a késő éjszakai órákban oszlott szét víg cigányzene mellett.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában