Hajdan

2024.02.12. 08:55

Tragikusan végződött egy baráti összejövetel Szekszárdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

100 ÉVE matuzsálemi korú férfi haláláról számolt be a Tolnamegyei Ujság 1924. február 9-i száma. „Czikó községben a napokban 106 éves korban hunyt el Kallenberger Antal kereskedő, ki hosszú életén keresztül sokat tevékenykedett Czikó és környékének közügyeiben. A czikói róm. kath. olvasókör és a nagyforgalmu tejcsarnok áldozatkészségének ékes bizonyságai, ezen intézményeknek a telket is ő adományozta annak idején. Közhasznú munkálkodásáért nyugodal más, hosszú élettel ajándékozta meg az Isten. Ajándékát azzal tette értékessé, hogy soha betegséggel nem sújtotta.”

100 ÉVE tragikusan végződött egy baráti összejövetel Szekszárdon – írta meg a Tolnamegyei Ujság 1924. február 9-i száma. „Az egyik jómódú földmíves számottevő barátai és ismerősei tiszteletére házi mulatságot rendezett. A vacsora után a fiatalok táncra perdültek s a jó hangulat eltartott volna a reggeli órákig is, ha 4 óra tájban meg nem zavarja a mulatságot egy kellemetlen incidens. A vendégek egyike, Bors Ferenc ugyanis rossz szemmel nézte, hogy Németh István gazd. cseléd hosszasan foglalkozik az egyik leányzóval, akihez Borsot bizonyára gyöngédebb kötelékek fűzték. Ezért Bors Ferenc felelősségre vonta Németh Istvánt, akit rövid szóváltás után zsebkésével oly erővel szúrt mellbe, hogy a szerencsétlen fiú azonnal összeesett. A sérültet a kórházba szállították, ahol még eszméletét nem nyerte vissza s igy az eset részleteire a rendőrség még nem tudta kihallgatni. Életben maradásához kevés a remény.”

100 ÉVE a szekszárdi Világ mozi vezetősége a Tolnamegyei Ujság 1924. február 9-i számában tudatta közönségével, hogy tekintettel az általános drágaságra, kénytelen az eddigi helyárakat mérsékelten felemelni. Az új díjtételek, melyek képet adnak az ülőhelyek fokozatairól, így festettek: „Emeleti páholyülés 3800 K, erkély 3200 K, földszinti páholy 2600 K, zsölye 2200 K, zártszék 1800 K, körszék 1400 K, támlásszék 1000 K.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában