Igazságszolgáltatás

2024.03.04. 14:00

A büntetőjogon kívüli közérdek védelmét szolgáló feladata is van az ügyészségnek

Az ügyészséget többnyire a vádképviselettel azonosítják az állampolgárok, ám az igazságszolgáltatás szereplőjeként a büntetőjogon kívüli közérdek védelmét szolgáló feladat- és hatásköröket is gyakorol e szervezet. Minderről Horváthné dr. Völgyi Judit, a Tolna Vármegyei Főügyészség közjogi főügyész-helyettes beszélt.

Révészné Hanol Erzsébet

Horváthné dr. Völgyi Judit, a Tolna Vármegyei Főügyészség közjogi főügyész-helyettese

Fotó: Mártonfai Dénes

Az ügyészség közjogi feladatellátása igen sokrétű, számos jogterületet érint, ezért széleskörű rálátást kíván – mondta Horváthné dr. Völgyi Judit, akit 2023. július elsejei hatállyal nevezett ki a Legfőbb Ügyész a Tolna Vármegyei Főügyészség közjogi főügyész-helyettesévé. Hozzátette, hogy a közjogi szakágnak két szakterülete van. Az egyik a büntetés-végrehajtási törvényességi felügyelet és jogvédelem, amely egyrészt az elítéltek, illetve a fogvatartottak jogainak védelmét szolgálja, ugyanakkor támogatja az állam büntetőigényének érvényesülését, a társadalom és a többi ember védelmét is, elősegítve a büntetőhatározatok törvényes végrehajtását.

A másik szakterület, a közérdekvédelem jóval szélesebb kört érint, így kiemelten ide tartozik az egyes hatósági eljárásokhoz és intézkedésekhez kapcsolódó, a jogi személyekkel, például cégekkel, civil szervezetekkel kapcsolatos ügyészi feladatok ellátása, a környezetvédelem, a termőföld védelme, a fogyasztóvédelem, a szabálysértési ügyek, a polgári bíróság előtti ügyészi tevékenység, valamint a gyermek- és ifjúságvédelemmel kapcsolatos ügyészi feladatok.

Az e területen dolgozó ügyész elbírálja a hatósági határozattal, intézkedéssel kapcsolatosan érkező kérelmeket, bejelentéseket, jogsértésre utaló jelzéseket. Ha azt alaptalannak találja, elutasítja, ezt követően a kérelmező a felettes ügyészséghez fordulhat. Ám ha a tudomására jutott adat vagy más körülmény megalapozottan súlyos törvénysértésre, mulasztásra vagy törvénysértő állapotra utal, az ügyész hivatalból vizsgálatot folytat.

A közérdekvédelmi hatáskörében peres és nemperes bírósági eljárásokat kezdeményez, illetve ilyen eljárásokban vehet részt az ügyész. Abban az esetben, ha az ellenérdekű fél maga is orvosolni tudja a fellépésre okot adó körülményt, az ügyész a fellépést megelőzően önkéntes teljesítésre tesz felhívást.

Horváthné dr. Völgyi Judit elmondta, hogy a szabálysértési ügyekben elbírálják a szabálysértési hatóság intézkedése és határozata ellen benyújtott panaszt, a törvénysértő határozatot hatályon kívül helyezik, a megalapozatlan vagy elkésett panaszt elutasítják. Szabálysértési és közigazgatási ügyben elővezetést az ügyészi felülvizsgálatot követően lehet végrehajtani.

Az ügyészség rendszeresen folytat vizsgálatot gyermekotthonokban

A polgári bíróság előtti ügyészi tevékenység során a törvény keresetindítási, valamint perbeli fellépési jogot biztosít akkor, ha a jogosult a jogainak védelmére valamilyen okból nem képes. Bizonyos családjogi, valamint gondnokság alá helyezési ügyekben az ügyészt külön törvény jogosítja fel a perindításra, illetve eljár a hozzátartozók közötti erőszak miatt indult távoltartás iránti eljárásokban. Az ügyészség rendszeresen folytat vizsgálatot gyermekotthonokban, illetve megteszi a szükséges intézkedéseket, ha a kiskorúak sérelmével járó jogsértés jut tudomására.

Kiemelt feladat a környezet, a természet és a termőföld védelmével kapcsolatos ügyészi perindítási jogosultság. A környezet- és természetvédelmi hatóságok által megküldött határozatok vizsgálata révén az ügyész közreműködik eljárásaik és döntéseik törvényességének biztosításában. A környezet, a természeti érték, terület, valamint védett természeti terület veszélyeztetése, károsítása esetén pert indíthat annak érdekében, hogy a környezetet veszélyeztetőt, illetve károkozót tiltsák el ettől a tevékenységtől, vagy térítse meg a kárt. Perindítási jogosultsága van az ügyésznek az állatok védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén is. Például állatkínzás bűncselekményét elkövetővel szemben az állattartástól eltiltás érdekében.

Bővült az ügyészség jogköre

A fogyasztóvédelem terén egy 2023 nyarán hatályba lépett törvénymódosításnak köszönhetően bővült az ügyészség jogköre, és képviseleti keresetet indíthat a több fogyasztót is érintő jogsértések esetén. Más jogosultak mellett az ügyész is kérheti a jogsérelmet okozó vállalkozótól a jogsértő állapot megszüntetését, a konkrét jogsérelem orvoslását, illetve kérheti a bíróságtól, hogy kötelezze a vállalkozót a fogyasztókat ért károk megtérítésére. Képviseleti keresetet a fogyasztó közvetlenül nem indíthat, azonban fordulhat az ügyészséghez, hogy fontolja meg képviseleti kereset benyújtását.

Horváthné dr. Völgyi Judit arról is beszélt, hogy jogászi pályáját egy siófoki ügyvédi irodában kezdte, ahol polgári jogi, családjogi, munkaügyi, cégügyi és ingatlan-nyilvántartási ügyekkel is foglalkozott. Szerette az ügyvédi munkát, de amikor 2003-ban a Tamási Járási Ügyészségre pályázatot írtak ki, kihívást látott az ügyészi munkában és váltott, korábbi tapasztalatait pedig a mai napig kamatoztatni tudja az ügyfeldolgozás során. 2004 márciusától volt járási ügyész büntetőjogi és közérdekvédelmi szakterületen, 2021. január elsejétől rendelték ki a főügyészségre, 2022. januárjától megbízott, eredményes pályázatát követően pedig 2023. július elsejétől a Tolna Vármegyei Főügyészség kinevezett közjogi főügyészhelyettese.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában