Házi kedvencek

2024.03.01. 09:02

Az állatorvos válaszol: veszettség elleni oltás

Sokan az oltás szót az injekció szinonimájaként értik, illetve használják. Injekcióval valóban beoltunk a szervezet különböző szöveteibe valamilyen anyagot, azonban az orvostudomány az oltás szót a védőoltások számára alkalmazza, amikor az oltással valamilyen betegséget akarunk megelőzni. Vagyis a szervezet részéről aktív választ várunk a beoltott anyagok hatására (más injekciók esetében többnyire a betegségek gyógyítása a cél) – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Illusztráció: Getty Images

Elmondta, hogy az egyéb gyógyszerek és anyagok beadását injekciónak nevezzük, bár maga az oltás is injekción keresztül valósul meg. A védőoltás célja tehát az immunizálás, ezt azonban nem csak injekcióval, hanem bizonyos esetekben például a nyálkahártyára juttatott cseppekkel is el lehet érni.  

Hozzátette, hogy a veszettség elleni oltás az összes közül talán a leginkább megérdemli a védőoltás nevet, hiszen a betegség a mai ismereteink szerint majdnem száz százalékban halállal végződik, úgy az állatoknál, mint az embereknél. Nem véletlen tehát, hogy ez az oltás hatóságilag kötelező a kutyák esetében és nem az az elsődleges célja, hogy az állatorvosok több pénzt keressenek. 

A macskák a veszettség terjesztése szempontjából a kutyáknál is fokozottabb veszélyt jelentenek, csak a szabad életmódjuk miatt nem lehetett eddig kötelezővé tenni az oltásukat. Azonban akinek a tulajdonában vagy a környezetében kijáró macskák élnek, amelyekkel érintkezik, és ha a macska megfogható, befogható, akkor mindenképpen javasolt beoltatni ezeket a társállatokat is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában