Hajdan

2024.03.02. 11:57

Halálra gázolta a 23 éves paksi autófényezőt, majd lelépett

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Forrás: MW

60 ÉVE „Nincs villanyszerelő, ács, kőműves, bőrdíszműves” címmel az iskolai szakképzés hiányosságait és aránytalanságait tűzte tollhegyre a Tolna Megyei Népújság 1964. február 20-i száma. „Az AKÖV felvenne 32 autószerelő-tanulót, jelentkezett 250. A műszergyár ötven gyerekkel kötne szerződést, itt háromszoros a túljelentkezés. Viszont érettségizett tanulók részére fenntartanak 39 helyet, s nincs egyetlen jelentkező sem. A DÉDÁSZ 18 villanyszerelő-tanulót venne fel, nincs egyetlen jelentkező sem. A különféle építőipari szakmákban nincs betöltve egyetlen hely sem. A Bőrdíszmű 12 fiút szerződtetne, eddig három jelentkezett. A megye öt gépállomása szerződtetne gépszerelőket, nem jelentkezett hozzájuk senki.”

60 ÉVE nyolcvan férőhelyes diákotthont építtetett Decsen a helyi tanács –  ismertette az oktatás terén tett előrelépést a Tolna Megyei Népújság 1964. február 23-i száma. Az 1 250 000 forintba kerülő létesítmény általános iskolás, tanyai gyerekek oktatását szolgálja. „Az építkezést a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár szakmunkásai is támogatják. A pesti munkások a legnagyobb téli hidegben is dolgoztak az építkezésen, mintegy két hónapon át, zömében társadalmi munkában szerelték a villany- és a vízvezetékeket. Segítségüknek köszönhető, hogy az új diákotthon egy része már elkészült, s február első napjaiban megnyitotta kapuját, egyelőre negyven tanyai gyerek előtt.” 

60 ÉVE „A Duna délmagyarországi szakaszán a honvédségi alakulatok átvágták a Dunaföldvár alatti jégtorlaszt”  – tette közzé a Tolna Megyei Népújság 1964. február 20-i száma. „Most pedig a paksi torlaszban robbantanak egy 40-50 méter széles folyosót. A torlaszok miatt Gemenc környékén korábban 2-3 méterrel megduzzadt a folyó, s elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.” 

50 ÉVE  „országos öntözési kutatóbázist fejlesztenek ki Nagykónyiban a dombvidéki öntözés és növénytermesztés tudományos megfigyelésére és módszereinek kidolgozására” – közölte a Tolna Megyei Népújság, 1974. február 21-i száma. „A megyei tanács vb. anyagi támogatásával, az Országos Vízügyi Hivatal segítségével hatalmas víztároló medencét épített, amelyhez talajvízforgalmat vizsgáló állomást telepített a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet.”

50 ÉVE a paksi konzervgyár közelében ismeretlen gépjármű elütötte O. L. 23 éves paksi autófényezőt, majd a halálos végű gázolás után a tettes elrobogott. A Tolna Megyei Népújság 1974. február 21-i száma részletes beszámolót közölt a delikvens elfogásáról. A Volán 11. számú Vállalat járműbontó telepének dolgozói felfigyeltek egy Ikarus buszra, amely aznap délelőtt érkezett hozzájuk. „A jármű elején, a jobb oldalon mély horpadás volt. A telepiek a rendelkezésükre álló okmányok alapján csak annyit mondhattak a nyomozóknak, hogy az autóbusz Miskolcról érkezett. A miskolci Volán-igazgatóság telefonon válaszolta a szekszárdi rendőröknek, hogy az autóbusszal P. J. miskolci lakos indult útnak. Elfogása után P. őszinte beismerő vallomást tett.”

50 ÉVE  „Megöltük Boldizsárt!” Ezzel a címmel jelent meg egy cikk a Tolna Megyei Népújság, 1974. február 24-i számában. „Három erőteljes fiatalember világos nappal váratlanul megrohanta, földre teperte és egyetlen késszúrással megölte Boldizsárt. A tettesek még aznap megkapták méltó elismerésüket: kitűnő hurkát és kolbászt készítettek Boldizsárból, az Agroker Pollack Mihály szocialista brigád hónapok óta dédelgetett malacából. Az ünnepi brigádgyűlésre és vacsorára az adott indítékot, hogy a brigád a múlt évi termelési tervét túlteljesítette, megbízóinak elismerését kiérdemelte. És természetesen Boldizsár, aki a brigád kenyerén száz kilósra hízott.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában