Teol.hu podcast

2024.03.30. 19:00

Szombaton ér véget a negyvennapos böjt

Tudják, idén miért esik húsvéthétfő bolondok napjára? Dr. Fuksz Márta, a szekszárdi Wosinszky Mór Múzeum igazgatóhelyettese a Hír.FM magazinműsorában választ ad többek között erre is.

Dahud Emil

Dr. Fuksz Márta, a szekszárdi Wosinszky Mór Múzeum igazgatóhelyettese volt a vendégünk

Forrás: TEOL

A Húsvéti Szent Háromnap pedig a nagycsütörtöktől nagyszombatig tartó időszak, amely során a keresztény világ megemlékezik Jézus haláláról, szenvedéseiről. Megannyi népszokás tartozik ezekhez a napokhoz is. A legismertebb talán a nagypénteki, szigorú húsmentes étkezés. A néprajzos muzeológus asszony kiemelte továbbá a nagycsütörtöki lábmosás hagyományát, amely alázatra nevel, és a nagyszombati tűzrakást.

Az emlékezést követően következik a kétnapos ünnep, amely során első nap az ételszentelésé, húsvéthétfőn pedig a locsolkodásé a főszerep. Ezzel nincsen vége az ünnepi időszaknak. Egy héttel később következik a komatálküldés, amit a legények és a leányok barátságuk megerősítéséért végeznek.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában