Népegészségügyi központ

2024.03.17. 12:30

Tovább csökkent az örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációja

Tovább csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte az MTI a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása alapján.

Teol.hu

Illusztráció: Getty Images

Azt írták, hogy az év 10. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országos átlagban tovább csökkent.

A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, további csökkenést Békéscsabán, Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron és Veszprémben mértek. Ugyanakkor emelkedést tapasztaltak Egerben, Szegeden és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) mintáiban.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Szombathely, Szeged, Szolnok, Eger, Debrecen, Nyíregyháza és Budapest déli részén a "mérsékelt", máshol az "alacsony" tartományba esik.

Közölték azt is, hogy a 10. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvizekben tovább csökkent. Az adott héten öt mintában volt jelen a kimutatási határ feletti mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában