Természetvédelmi kockázat

2024.04.19. 10:58

Állatok százai pusztulhatnak el a helytelen eljárás miatt

Törvénysértő, ráadásul gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozhatja a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Ez az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat nem csak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozhatja – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szakemberek úgy látják, hogy a törvényi tiltás önmagában nem elég, a hatóságok képviselői nem lehetnek mindig mindenhol jelen. Éppen ezért lenne rendkívül fontos, hogy a lakosság szembesülve az ilyen pusztítással, értesítse a hatóságokat. Ennek menete az internetnek is köszönhetően rendkívül gyors és egyszerű. Először is bizonyító fotót kell készíteni, majd néhány soros tájékoztató e-mailt küldeni a helyszín, az időpont és a cselekmény leírásával a vármegyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vagy a hivatal központi címére.

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban. A tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges sérülését, elhullását okozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában