Tudományos emlékülés

2024.04.12. 09:14

Dicentyre emlékeztek a kertbarátok ülésén

Diecenty Dezső születésének száznegyvenötödik évfordulója alkalmára tudományos emlékülést szervezett a Szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör és a Szekszárdi Alisca Borrend csütörtökön a Babits Mihály Kulturális Központban. Köszöntő beszédet Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere mondott.

Brunner Mónika

Ferenc Vilmos, a Szekszárdi "Dicenty Dezső" Kertbarát Kör alapító elnöke és Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere

Fotó: Mártonfai Dénes

Ferenc Vilmostól, a Szekszárdi "Dicenty Dezső" Kertbarát Kör alapító elnökétől elhangzott, most van a legnagyobb szükség arra, hogy egyre többet tegyenek a szőlő és a bor termesztési kultúrájáért, hiszen az ágazat megint  olyan helyzetbe került, mint valamikor Dicenty Dezső életében, amikor is nagyon nehéz volt eladni a bort. Hozzátette: annak idején Dicenty Dezső rájött arra, hogy a szőlő-bor értékesítésben más lehetőségeket is kutatni kell, és már akkor az alacsony alkoholtartalmú bor előállításában élen járt. 

Ferenc Vilmos bejelentette, hogy ismét zászlajukra tűzték az alacsony alkoholtartalmú illetve az alkoholmentes borok forgalmazását. 

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere beszédében elhangzott, hogy Dicenty Dezső olyan világhírű szőlész-borász szakember volt, akinek életpályája, munkássága példát adhat a mai utódoknak. Dicenty Dezsőt már a környezete is nagy dolgokra sarkallta. Unokatestvére volt Dienes Valéria, az első magyar professzornő, iskolatársa pedig Leopold Lajos, a századforduló egyik híres gondolkodója. 

– Kettős ünnep a mai. Szekszárd büszke Dicenty Dezsőre, harminc évvel ezelőtt, 1994-ben emléktáblát avattunk tiszteletére, a család egykori szőlőterületének helyén. Az 1977-ben alapított Kertbarát Kör ekkor vette fel Dicenty Dezső nevét, akinek szakmai hozzáállását mind a mai napig követendőnek tartják, és nevéhez méltóan működnek. A város nevében köszönöm nekik, hogy Ferenc Vilmos vezetésével őrzik Dicenty szellemi örökségét – mondta Gyurkovics János.

Az emlékülésen emléklapokat adtak át azon kollégáiknak, neves szakembereknek, akik az elmúlt évtizedben sokat tettek a szőlő-bor termelésért. A későbbiek során megkoszorúzták a Dicenty Dezső emléktáblát, valamint szekszárdi borokat kóstoltak finom falatokkal. 

Emléklapokat adtak át

Méltatta az idén száz éve született Csepregi Pál magyar kertészmérnök -szőlész professzort és a kilencvenöt éve született Dr. Diófási Lajost a hazai szőlészet-borászat mesterét, a mezőgazdasági tudományok doktorát is. Mindkettőjük munkájáról előadások hangzottak el a tudományos emlékülésen.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában