Kettétört

2024.04.19. 09:36

Hiába vizsgálták a fát, nem derült ki, hogy odvas volt

Az idei tavaszra sok fiatal fácskával gyarapodott Szekszárd belvárosa.

Szepesi László

Fotó: TVKI

Viszont ezen a tavaszon egy régi, nagy faóriás elvesztette a koronáját. A gyarapodás köszönhető sokaknak, akik a tél előtt, versenyt futva az idővel, helyükre állították a mostanra már lombosodó facsemetéket, a régi, nagy fa ágait pedig néhány nappal ezelőtt a vihar tépte le.

Többen kérdezték, hogyan történhetett mindez most, mikor a várost zöldebbé tevő program során, az elmúlt nyáron, ősszel egy okos szerkezettel végig vizsgálták a szekszárdi fákat, s ha a teszt azt mutatta, baj lehet, jött a fűrész, de legtöbb jó bizonyítványt kapott. A ma csonkán, lombját vesztve álló régi fa is megfelelt a mustrán, a szélvész mégis kidöntötte, s mikor a jókora ágakat lefűrészelték, látszott, hogy ott bizony korhadt, odvas volt.

A fák törzsét vizsgálták, a koronáját nem lehet vizsgálni, mondja Spanyol Adrienn, az Alisca Terra zöldfelület karbantartási osztályának vezetője. Ez a Fakopp egy akusztikus tomográf, amely a hang terjedését mérve feltérképezi a törzs belsejét. Az ágaknál ezt nem használják. Ott pedig, bár a gallyazásnál a vágási felületeket sebkezelővel bevonják, néha mégis megindul egy gombásodás. Az eső, a fagy, az autók kipufogó gáza, s a többi légköri szennyezés erősíti ezt a folyamatot. A kidőlt fát elszállították, összedarálták, s lehet, hogy most, második életében, a nemrég ültetett fák, cserjék köré a földre szórva védi azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában