Évente egy alkalommal lehet kérni

2024.04.21. 07:13

Ötvenezer forint egyszeri segély nyugdíjasoknak

Kevesen tudják, de a hazai nyugdíjtörvény lehetővé teszi, az egyszeri segély kérelmezését a nyugdíjasoknak. Viszont nagyon szigorúak a feltételek.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A törvény szerint, az kaphat egyszeri segélyt, aki a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került.

Ki részesülhet egyszeri segélyben?

Egyszeri segély az öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban vagy árvaellátásban részesülő személy részére engedélyezhető, ha olyan élethelyzetbe kerül, amely a létfenntartását veszélyezteti, és a havi jövedelme nem haladja meg a 100 000 forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él. Vagy: egyedül él és a havi jövedelme nem haladja meg a 120 ezer forintot.

Csatolni kell a dokumentumokat

Nem nyújtható segély annak a nyugdíjasnak, aki előzetes letartóztatásban van, vagy bentlakásos szociális intézményben él (ápolást, gondozást nyújtó intézmény, rehabilitációs intézmény, lakóotthon)

A beadványban csatolni kell azokat a dokumentumokat, amelyek a kérelmet alátámasztják. A kitöltött nyomtatványt a Magyar Államkincstár Központhoz vagy a helyi nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz (kormányablak) kell benyújtani. A szükséges nyomtatványt is itt lehet kérni.

Az egyszeri segélyt évente egy alkalommal lehet kapni, ennek összege 15 ezer és maximum 50 ezer forint között lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában