Szépül a város

2024.04.14. 13:55

Több száz fát gyógyítottak meg Szekszárdon

A tavaszias időjárás rengeteg munkát ad a szekszárdi önkormányzat tulajdonában levő Alisca Terra NKft. kollégáinak. A zöld brigád munkatársai napkeltétől napnyugtáig – sőt, olykor azon túl is – azért dolgoznak, hogy a tolnai vármegyeszékhely az ország legszebb települése legyen. Az elmúlt hetekben több száz fa meggyógyításával foglalkoztak.

Bencze Péter

Nagyjából 200 platán, vadgesztenye és tölgy úgynevezett beinjektálásával voltak elfoglalva a zöld brigád munkatársai az elmúlt időszakban. A munkába külsős szakértőt is bevontak, és minden jel arra utal, hogy az erőfeszítések hatékonyak lesznek.

Rövid idő alatt 200 fát mentettek meg a szakemberek Szekszárdon. Fotó: parkerdo.hu

A beavatkozások a múzeum környékét, a platán sort és a Rákóczi utcát is érintették. Spanyol Adrienn, az Alisca Terra munkatársa portálunk érdeklődésére elmondta: a módszernek köszönhetően a növényektől nagyjából két évig olyan invazív lepkefajok tarthatóak távol, amelyek a fásszárú növényeket rendkívül agresszív módon támadják meg. Emiatt a lombkorona idő előtt, jellemzően a nyár közepén lehullik, így a növények gyakorlatilag megfulladnak.

A szakértő azt mondta, az injektálás során egy keskeny üreget fúrnak a fák kérgén, amin keresztül a speciális – a növényre nem káros – gyógyszer bekerül a nedvkeringésbe, aminek köszönhetően a fák kettő évig biztonságban lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában