Atomenergetikai Múzeum

2024.05.17. 14:22

Bonyhádi diákok álltak a dobogó legfelső fokára a Teller Ede fizikaivetélkedőn

Tizenegy középiskolás csapat versengett egymással az Atomenergetikai Múzeum Teller Ede fizikavetélkedőjén május 16-án. A legjobbnak járó díjat a bonyhádi diákok érdemelték ki. A csapatverseny ezzel végetért, ám az online, egyéni megmérettetés még zajlik. Ez utóbbiban a fizikatudományok iránt érdeklődő általános iskolások mérik össze tudásukat, szerte az országból.

Teol.hu

Bonyhádi diákok álltak a dobogó legfelső fokára a Teller Ede fizikaivetélkedőn

Fotó: Molnár Gyula

VÍZmÉRTÉK – ezt a címet kapta az Atomenergetikai Múzeum idei, hagyományos Teller Ede vetélkedője, amelyet nyolcadik alkalommal szervezett meg – a neves atomfizikus égisze alatt – a múzeum. A fizikaverseny ennél lényegesen nagyobb múltra tekint vissza, elődje a korábbi Nukleáris Vetélkedő. 

Középiskolások mérték össze tudásukat

A Paksi Atomerőmű idei fizikatudományi csapatversenyén ebben az évben is a középiskolások mérték össze tudásukat. Az országos, egyéni, online formában zajló megmérettetésen pedig -  a hagyományokhoz híven - hetedik és nyolcadik osztályos általános iskolai diákok vehettek részt. 

A vetélkedő során többek között egy videó elkészítése volt a feladat, amelyben a diákoknak a vízhez kapcsolódó fizikai mérést kellett bemutatni, magyarázattal és számolással alátámasztva. 

Részt vehettek Härtlein Károly rendhagyó fizikaóráján

A középiskolások többfordulós csapatvetélkedőjének utolsó megmérettetésére Pakson, a Duna-parton, az Atomerőmű Sportegyesület csónakházában került sor. Az élménynappal egybekötött helyszíni versenyfordulón tizenegy csapat – mintegy ötven tanuló - mérte össze tudását. Az eseménynek nemcsak a helyszíne volt különleges: a tanulók részt vehettek a Műegyetem legendás oktatójának, Härtlein Károlynak a rendhagyó fizikaóráján is. Az esemény során a látványos kísérletek elvégzésében a Paksi Atomerőmű létesítményi tűzoltósága is közreműködött, akiknek eszközei által a verseny utolsó fordulójában feltett elméleti kérdésekre gyakorlati próbát követően kaphattak választ a diákok. 

A Teller Ede csapatversenyének első helyezettje a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapata lett (Szabó Gergő, Támer Gergő, Weisz István, Wolff Dominik Henrik), míg a dobogó második (Szegi Tamás, Vass Levente Zoltán, Laposa Márton, Tóth Benedek, Kékes Gábor) és harmadik fokára (Csapó-Kun Réka, Steiner Iván, Jankó Bence, Nyulasi Bence, Palencsár Dávid) az Energetikai Szakképzési Technikum tanulói állhattak fel. 

Az online, országos, egyéni háromfordulós verseny még zajlik, idén több mint harminc jelentkező méreti meg magát a május végéig tartó, általános iskolásoknak szóló vetélkedőn. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában