Jöhet a kötelező kerékpáros jogosítvány

2024.05.26. 12:58

Bringások figyelem, hatalmas szigorítás jön, hamarosan kötelező lesz

A kerékpározás Magyarországon egyre népszerűbb közlekedési és szabadidős tevékenység.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az utóbbi években azonban felmerült a kérdés, hogy szükséges-e jogosítvány a kerékpárosok számára. 

Ezért merült fel a kerékpáros jogosítvány kérdése

Hazánkban évente több mint ezer személyi sérüléssel járó kerékpáros baleset történik. Ezek az adatok aggodalomra adnak okot, és felvetették a kerékpáros jogosítvány szükségességét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2019-ben és 2020-ban is 1600 körül volt a személyi sérüléssel járó kerékpáros balesetek száma​. Magyarországon hal meg egymillió főre vetítve a negyedik legtöbb biciklis az unióban, ami tovább növeli az aggodalmakat a kerékpáros közlekedés biztonságával kapcsolatban.

A jogosítvány bevezetésének előnyei, hátrányai

A kerékpárosok jobban megismernék a közlekedési szabályokat, ami csökkentheti a balesetek számát. A jogosítvány megszerzése fokozná a kerékpárosok felelősségtudatát a közlekedésben.
Ugyanakkor a jogosítvány megszerzése költséges lehet, ami sok embert eltántoríthat a kerékpározástól. Nem mindenki engedheti meg magának a jogosítvány megszerzéséhez szükséges időt és pénzt, különösen az alacsonyabb jövedelmű csoportok.

Jelenleg még nincs tervben

A kerékpáros jogosítvány bevezetése hazánkban egy összetett és vitatott kérdés. Jelenleg nincs tervben a kerékpáros jogosítvány kötelezővé tétele, de a közlekedési szabályok ismerete és betartása továbbra is kiemelten fontos minden kerékpáros számára.

A kerékpározás egy egészséges és fenntartható közlekedési megoldás lehet, ha megfelelő oktatással és infrastruktúrával támogatják. A jövőbeni intézkedések célja, hogy mindenki biztonságosan és felelősségteljesen vehessen részt a közlekedésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában