Teol.hu podcast

2024.05.11. 19:00

Ha az embernek születik egy unokája, az nagy motiváció a dohányzásról való leszokásban

A dohányzás káros hatásairól kérdeztük dr. Czigány Diána Grétát, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Tüdőgyógyászati Osztályának szakorvosát. A doktornő tavaly a káros szenvedélyhez kapcsolódó tudományos munkájáért elnyerhette a Balassa-pályázat orvosi kategóriájának első helyét.

Dahud Emil

A Hír.FM szekszárdi magazinjának érdeklődésére elmondta, társadalmunkban aggasztóan sokan dohányoznak. Gyakran már későn szoknak le róla, amikor valamilyen, a füstöléshez köthető betegség támadta meg szervezetüket. Jobb esetben születik a bagósnak egy unokája, aki egy "Papa, büdös vagy" megjegyzéssel elrettenti a nagyszülőt, és ő pedig időben búcsút int a pöfékelésnek.

Dr. Czigány Diána Gréta.

Az elektromos, és a hevített dohánytermékekről szintén nincsen jó véleménnyel a tüdőgyógyász. Úgy fogalmazott, ugyanolyan nikotinfüggőséget okoznak, mint a hagyományos cigaretták.

Végül hallhattunk egy kis személyes történetet is: Dr. Czigány Diána Grétát már tizennégy éves korában orvosnak titulálták. Egyszer betegként érkezett egy kórházi vizsgálatra, ahol a doktornő összekeverte a kolléganőjével, és megkérte, hogy húzza fel az orvosi köpenyt. Onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy mi lesz, ha nagy lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában