Több mint hatvanmillió forintot fizetett be utólag

2024.05.13. 13:00

Használt traktorokat forgalmazott, áfát nem fizetett

Egy használt mezőgazdasági kisgépekkel kereskedő vállalkozás akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzési rendszerén, mivel kiderült, hogy nem vallott be minden áfát, tájékoztatta lapunkat a Tolna vármegyei adóigazgatóság sajtóosztálya.

Mauthner Ilona

Illusztráció: northfoto.com

A társaság Lengyelországból vásárolt használt, kis teljesítményű traktorokat, melyeket itthon eladott. Azonban áfabevallásai ellentmondtak azoknak az adatoknak, melyek partnereitől érkeztek a NAV-hoz, és még összesítő nyilatkozatot sem nyújtott be forgalmáról. Az anomáliát a NAV kockázatelemzési rendszere jelezte, ezért jogkövetési vizsgálatot indítottak nála.

Az adózó belátta, hogy hibázott

A vállalkozás a vizsgálat ideje alatt teljes mértékben együttműködött a revizorokkal. Kiderült, hogy áfabevallásaiba azért nem írta be a traktorokkal kapcsolatos gazdasági eseményeket, mert úgy gondolta, ha a bejövő számlákon nem számítottak fel áfát, akkor neki sem kell az eladáskor – vagyis, nincs mit bevallania.

A NAV azonban megállapította, hogy az így beszerzett és értékesített traktorok után nem lehet a használt ingóságokra vonatkozó különös szabályok szerint adózni, ezért az áfát a teljes összeg után meg kell fizetni. Az adózó belátta, hogy hibázott, pótolta az elmaradt bevallásokat, és csaknem 57 millió forint áfát, valamint 5,3 millió forint önellenőrzési pótlékot fizetett be a költségvetésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában