Közel kilencszáz bormintát küldtek a termelők

2024.05.18. 07:37

Idén 43. alkalommal rendezték meg az országos borversenyt

Megkezdődött a 43. országos borverseny.

Mauthner Ilona

Dr. Nagy István miniszter Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A magyar bor sikere közös érdek, egyúttal nemzetépítő erő is, hírnevét a kormány támogatásain túl összefogással, együttműködésekkel, szemléletformálással, újításokkal és változtatásokkal lehet a leghatékonyabban növelni - mondta az agrárminiszter a 43. országos borverseny megnyitóján, Budapesten.

Mind a 22 borvidék bemutatkozik

A szervezők képviseletében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke közölte, hogy az idei versenyen mind a 22 borvidék bemutatkozik, 230 termelő összesen 897 bormintát küldött a versenyre. Frittmann János hozzátette, hogy a HNT évente 2,5-3 millió liter bor elkészítésében és piacra juttatásában segít, a mostani kereslet alapján az látszik, hogy a "könnyű, gyümölcsös, jó ivású" borok kereslete biztos, ezen a területen találhatnak új lehetőségeket a magyar borászok.

Hatékony megoldásokra van szükség

Hatékony megoldásokra továbbra is szükségük lesz a borászoknak, hiszen világszinten egyre nyilvánvalóbb folyamat a borfogyasztás csökkenése, amelyre a csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentes termékek készítése lehet a válasz. Egyre határozottabb fogyasztói szempont az ár és a minőség mellett az egészségtudatosság, a fenntarthatóság, az alacsony környezetterhelés is.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a termelők továbbra is számíthatnak a kormányra, a 2027-ig tartó finanszírozási ciklusban a borászatok több mint 40 milliárd forint állami és uniós támogatásért jelentkezhetnek. Új kiírásként jelenik meg idén az innovációs beruházásokat segítő felhívás, amely új borászati vagy boralapú termékek megjelenéséhez járulhat hozzá. A magyar bor bel- és külföldi népszerűsítésére több mint 2 milliárd forint jut a következő években.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában