Egymás után nyerik a versenyeket

2024.05.30. 07:00

Innovációs Olimpia is vár a két I. bélás diákra

Egymás után nyeri a rangosabbnál rangosabb tudományos versenyeket a szekszárdi I. Béla Gimnázium két diákja. Frei Márton és Sánta Benedek legutóbb, a hétvégén Budapesten bizonyítottak, ezen a héten pedig a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia lesz soron. A fiatalok a különböző szerkezetű és összetételű talajok vízmegtartó képességét kutatják.

Bencze Péter

Még csak gimnazisták, de már most fiatal kutatókként dolgoznak nap mint nap. Frei Márton és Sánta Benedek rengeteget készülnek tanárukkal, Barocsai Zoltánnal. Most éppen az innovációs olimpián a minél jobb helyezés elérése a céljuk.

Ibéladiákok_MD_0002
A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia lesz Frei Márton (b1), Sánta Benedek (b2) és Barocsai Zoltán (j) felkészítő tanár következő megmérettetése. fotó: Mártonfai Dénes

Komoly kutatásokat végeznek

A szekszárdi diákok hónapok óta kutatják a különböző talajok vízmegtartó és áteresztő képességét. Szekszárdon, ahol a várost körülölelő dombok főként laza löszös talajból állnak, és ahol évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek, ez kiemelt jelentőségű kutatási téma.

A fiatalok jórészt iskolájukban, az I. Béla Gimnáziumban dolgoznak, de volt, hogy a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetében és egy szekszárdi mezőgazdasági cég laboratóriumában is végeztek munkálatokat. Vizsgálták a környező területeken begyűjtött talajok szemcseösszetételét, humuszanyag-tartalmát és víz megtartó képességét is. 120 cserépbe különböző talajkeverékeket hoztak létre, majd a víz visszatartó tulajdonságukat kutatták. Dolgoznak komposzttal, marhatrágyával, tőzeggel, zeolittal, alginittel és perlittel is, de a talajfedéses eljárásokat is vizsgálják, mulccsal és agyaggolyóval.

Szó szerint meghódítják az országot

Márton és Benedek igazán sűrű időszakon van túl. Felkészítő tanárukkal, Barocsai Zoltánnal gyakorlatilag hétről-hétre újabb és újabb versenyeken és tudományos konferenciákon vesznek részt. A fiatalok nem régen az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tudományos Diákkörei által meghirdetett „Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból (TDK) – Tehetségútlevél a felsőoktatásba” elnevezésű konferencián szerepeltek kiválóan, majd vehették át tehetségútlevelüket, miután a természettudományos szekcióban elnyerték az első helyezést.

Ezt követően a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusán lezajlott, fiatal kutatóknak bemutatkozási lehetőséget biztosító Dunántúli Mandulafa elnevezésű programon nyerték el az első helyet a saját szekciójukban.

Múlt héten a – két napon át tartó – XVI. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián vettek részt a Miskolci Egyetemen, ahonnan szintén a legjobbaknak járó elismeréssel tértek haza. Ezen hétvégén pedig az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjén bizonyítottak. A három fordulós előválogatón túljutó öt legjobb csapat közé kerültek a szekszárdi diákok, akik ezúttal csak hajszálnyira csúsztak le az első helyezésről.

Felkészül az Innovációs Olimpia

Márton és Benedek ezen a héten sem pihennek majd: csütörtöktől szombatig a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) budapesti döntőjén vesznek részt. A több körös versenyen idén mintegy 138 csapat indult, most pedig a 26 legjobb méretteti majd meg magát. A szekszárdi diákok két napon keresztül mutatják be a kutatásukat és annak eredményeit standjukon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az érdeklődők és a zsűri számára.

Szombaton ráadásul egyikőjüknek jelenése lesz a Magyar Tudományos Akadémián is, hiszen ott rendezik meg Kutató Diákok Mozgalma által idén tizenhetedik alkalommal meghirdetett Tudományos Poszter és Esszéversenyt, amin szintén elindul a két szekszárdi diák. És, ahogy eddig szerepeltek a különböző megmérettetéseken, komoly esélyük van a győzelemre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában