Vízpótlás

2024.05.20. 11:42

Jön a víz a tolnai holtágba a felduzzasztott Sióból

Pénteken délelőtt 9 órakor kinyitották a Kutyatanyai-zsilipet, érkezik a felduzzasztott Sió vize a tolnai holtágba – tájékoztatta lapunkat Beke Zsolt, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szekszárdi Szakaszmérnökségének vezetője.

Teol.hu

A szakember elmondta: múlt hét szerdán kezdték meg a Sió visszaduzzasztását a Sió-Árvízkapu lezárásával. Péntekre érte el a vízpótláshoz megfelelő szintet a Sió vízállása. A tervek szerint mintegy másfél-két hétig, azaz május végéig tart majd a vízpótlás. Mivel a pontytilalom is ekkor jár le, a magasabb vízszintek kevésbé lesznek zavaróak a horgászok számára. 

Fotó: Facebook/Berta Zoltán

Pénteken a tolnai holtág vízállása 430 centiméter volt, várhatóan mintegy 460 centiméterig töltik majd a Holt-Dunát. 

Az idei májusi vízpótlás az utóbbi időben megszokott gyakorlatot követi. A különbség az elmúlt évekhez képest egyrészt az, hogy idén a téli csapadékoknak köszönhetően magasabb induló vízszintről kezdődött a pótlás. A másik eltérés, hogy a májusi, a Sió duzzasztásával járó vízeresztést a halak természetes ívásához időzítették, ami a szaporodáshoz kedvező feltételeket teremtett.  Az idei duzzasztásnak ebből a szempontból kisebb a jelentősége, mivel a 2024. évi rendkívül meleg március és április miatt a halak ívása nagyrészt már korábban lezajlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában