Hajdan

2024.05.20. 21:46

Négy gyermeket maga alá temetett az összeomlott kunyhó

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: MW

100 ÉVE Megyénkből Budapestre és vissza utazó közönség régi óhaja teljesült a pécsi államvasúti üzletvezetőség előzékenysége folytán. A vármegye alispánjának kérelmére a pécsi üzletvezetőség elrendelte, hogy június 1-től a délutáni Szekszárdról fél 3 órakor induló vonathoz, valamint reggel Budapestről lefelé jövő vonathoz egy első, és másodosztálya és egy harmadosztálya közvetlen kocsi kapcsoltassák és így Sárbogárdon az utasoknak nem kell átszállni és nincsenek kitéve főként a fölfelé menő vonatnál, hogy helyet ne kapjanak és folyosón kelljen állniok.  (Tolnamegyei Ujság 1924. május 17.)

100 ÉVE A péntek éjjel dühöngött vihar katasztrofális károkat okozott nemcsak Szekszárdon, hanem a vármegye egyéb helyein is. A Séd, amelynek alsó medre az óriási vízgyűjtő terület csapadékát rendkívüli körülmények közt befogadni nem bírja: elhibázott vonalvezetésénél fogva állandó veszedelme Szekszárdnak. A Tinódi utcában négy telekre majdnem egy méter magas víz hatolt fa úgy, hogy a lakók kétségbeesetten menekültek a házak padlására, vagy a kerítéseken át a magasabban fekvő telkekre. (Tolnamegyei Ujság 1924. május 17.) 

100 ÉVE Irénmajorban a nagy eső következtében beomlott Bagamér József vályogvető kunyhója és annak négy gyermekét a törmelék maga alá temette. Kettőt sikerült megmenteni, de a három és fél éves Mari és a másfél éves József meghaltak. A főszolgabíró a kunyhó könnyelmű építésében vétkes gondatlanságot látott, azért a vizsgálatról felvett jegyzőkönyvet áttette a bírósághoz. (Tolnamegyei Ujság 1924. május 17.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában