Generációk Gábor bácsija

2024.05.19. 07:00

Nem patkányokat akart vizsgálni, hanem gyerekeket gyógyítani

Gyermekéveibe és a közelmúlt történéseibe is betekintést enged önéletrajzi könyvében dr. Horváth Gábor, nyugalmazott szekszárdi gyermekorvos.

Révészné Hanol Erzsébet

Dr. Horváth Gábor. Archív fotó: Mártonfai Dénes

Generációk Gábor bácsija, vagyis dr. Horváth Gábor, nyugalmazott szekszárdi gyermekgyógyász önéletrajzi kötet írt „Egy házi gyermekorvos élete” címmel. Mikor arról kérdeztem, mi késztette arra, hogy nyomtatásba adja emlékeit, egy idézettel válaszolt Az ember tragédiájából: „A cél halál, az élet küzdelem, S az ember célja e küzdés maga.” Majd azzal folytatta, hogy szeretett volna valami értelmeset csinálni nyugdíjas éveiben is, ezért döntött a könyv megírása mellett.

Édesapja példáját követve lett orvos

Zalaegerszegen töltött gyermekéveit is bemutatja benne, amikor még nem volt áram minden otthonban, nem járt annyi autó, viszont voltak igazi nagy telek, sok hóval és szánkózással. Édesapja példáját követve lett orvos – bár a tangóharmonikatanára azt gondolta róla, hogy majd zenei pályát választ –, és egy ideig inkább kutató munkát végzett. 

Egry Tibor tanácsára döntött a körzet mellett

– Tudományos munkatárs voltam Jellinek Harry patológiai intézetében, de nem azért tanultam annyit, hogy a patkányok hipoxiás károsodását vizsgáljam, hanem hogy gyerekeket gyógyítsak – indokolta a váltást. Ez idő alatt ismerte meg első feleségét, és került a tolnai megyeszékhelyre. A szekszárdi kórház traumatológiai osztályát akkor vezető apósa, dr. Sólyomvári Nándor véleményét kikérve, dr. Csordás Jenő és dr. Frank Kálmán mellett tanult. – Kíváncsi voltam rá, hogy ez a két nagyság hogyan gyógyít – mondta róluk, ugyanakkor azt is elárulta, hogy az egyik gyermekorvos kollégája, dr. Egry Tibor tanácsára döntött úgy, hogy körzetes orvos lesz, mert így szabadabban dolgozhatott.

A rendelőben nemigen volt sírás

Úgy érzi, sikerült bizalmi kapcsolatot kialakítani a családokkal, sok mindent megosztottak vele a gyermekek panaszain túl is. A rendelőben pedig emlékei szerint nemigen volt sírás, kedvelték a gyerekek. A kedves történetekből éppen ezért szinte kifogyhatatlan. December táján például sok kicsi megcibálta a szakállát és azt kérdezgették, ugye te vagy a Mikulás? Gyakran az is előfordult, hogy a totyogó kisgyermek rögtön az ölébe mászott a vizsgálatkor. Volt olyan anyuka, aki nem bírt a gyermekével és azzal fenyegetőzött, hogy „viszlek a Gábor bácsihoz”. Erre a gyerek szó nélkül öltözni kezdett, majd közölte: mehetünk.

Dr. Tormay Károly-díjjal ismerték el munkáját

Humorral megírt, fricskákban is bővelkedő önéletrajzi könyvében a mindennapjaikba, a közelmúlt történéseibe is betekintést enged. Harmadik feleségével, Király Juliannával nagy szeretetben élnek együtt. Dr. Horváth Gábor 2022 februárjában, közel négy évtizednyi orvoslás után vonult nyugdíjba. Szekszárd önkormányzata abban az évben, a Város Napján dr. Tormay Károly-díjjal ismerte el munkáját. 

Elmondta, hogy szeret zenét hallgatni, Lionel Rogg svájci orgonista az egyik nagy kedvence, a televízióban pedig Cobranco és Istvánpisti rendhagyó kerékpáros túráit követi nyomon a legszívesebben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában